Rendhagyó tanítási napot tartottak a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanitási Nyelvű Általános Iskolában

A korábbi szokásoknak megfelelően évente egyszer, különleges tematikus napot szerveztek szeptember 29-én az ott tanuló diákoknak a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A hagyományos „Rákóczisok napja” elnevezésű, egész napos iskolai foglalkozás ezúttal a fiataloknak az élet számos területén felmerülő felelősségéről szólt, és az igazságszolgáltatás jegyében telt.

 

A diákoknak igazságügyi osztályfőnöki órákat tartottak, melyeken internet-biztonsági előadásokat hallgathattak meg a diákok, valamint bemutatókon, vetélkedőkön vehettek részt.

Az idei „Rákóczisok napján” a Szolnoki Törvényszék tizennégy munkatársa vett részt (hat bíró, négy bírósági titkár és négy bírósági fogalmazó). A diákok megismerkedhettek a hatalmi ágakkal, a büntető és a polgári igazságszolgáltatás funkcióival, a fiatalkorúakat a bírósági eljárás során megillető jogokkal és az őket terhelő kötelezettségekkel.

A tanulók szimuláció keretében bújhattak egy perben résztvevők: az elkövető, a rendőr, az ügyész, a védő, a bíró öltözékébe.


A fiatalkorúak büntetőügyeit tárgyaló bírák meséltek nekik a fiatalokat leggyakrabban érintő bűncselekményekről, és igyekeztek felhívni a diákok figyelmét arra, hogy miként kerülhetik el, hogy áldozattá vagy elkövetővé váljanak. 

 

A polgári ügyeket tárgyaló bírák pedig az élet legkülönbözőbb jogviszonyairól beszéltek hallgatóságuknak: a buszjegy vásárlástól a nyári munkavállaláson keresztül, egészen a házassági bontóperig, bemutatva a tágabb értelemben vett polgári jogi jogviszonyokat és igazságszolgáltatást.

 

A rendezvénysorozat focimeccsel zárult, melyen a diákok győztek a tanárok és a törvényszéki dolgozók közös csapata ellen.