Országos környezetvédelmi verseny regionális döntőjének helyszíne volt 2019. április 16-án a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola. A verseny szervezés jogát azzal nyerte el a Berettyóújfalui Tankerületi Központ illetékességi területén működő hajdúszoboszlói általános iskola, hogy 2012 óta Ökoiskolaként működik.

A regionális döntőre az intézménybe hét megye csapata érkezett: Hajdú-Bihar mellett Szolnok, Szabolcs, Borsod, Heves, Nógrád és Békés megye képviseltette magát a ZöldOkos Kupa megmérettetésen.

A ZöldOkos Kupa környezetvédelmi verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Idén az ország 800 iskolája csatlakozott a versenyfelhíváshoz, három online fordulón vettek részt, az elődöntő majd a három helyszínen megrendezendő regionális döntő előtt, ahova 21 csapat jutott.

A Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolában Hajdúszoboszlón 6 csapat mérette meg magát fenntarthatóság, természetismeret és környezetvédelem témakörben. A fenntarthatósági tudáspróba célja rendkívül fontos, hiszen 24 órában van az ember a bolygón, ha nem történik elmozdulás a környezettudatos életmód irányába a szemléletformálás segítségével, annak beláthatatlan következményei lesznek. Vízválság, szemét, műanyag, klíma, valamennyi problémát kezelni kell. A szemléletformálást pedig a gyerekeknél kell kezdeni, s ehhez nyújtanak eszközt az ilyen versenyek, vetélkedők, rendezvények.

Az országos forduló 2019. május 19-én lesz Budapesten, ahova a Kelet magyaroszági regionális döntőből első helyen a Gönci vagányok, a Debreceni  Gönczy Pál Általános Iskola csapata, második helyen a (H)egységben az erő, a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola csapata, harmadik helyen a Viharsarki elvtársak, Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Békéscsaba) csapata jutott be.