Talpra Magyar! pályázat keretében megvalósult programok a Petőfi Emlékévben

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Talpra Magyar! címmel pályázatot hirdetett meg. A Bajai Tankerületi Központ fontosnak tartotta, hogy az évforduló kapcsán ráirányítsa a diákok figyelmét a költő történelmet formáló szerepére és termékeny irodalmi munkásságára, amely nagy mértékben hozzájárul a megyei és a magyar identitás erősítéséhez. A Tankerület felhívására 11 tankerületi iskola 12 programmal csatlakozott a kezdeményezéshez, amely programok többsége 2022 júniusa és 2023 márciusa között valósult meg.

Bajai III. Béla Gimnázium „Még följebb képzetem!” című játékos vetélkedőre hívta Baja város összes általános iskolájának 5-6. osztályos tanulóit. 8 iskola 3 főből álló csapatai oldották meg a feladatokat.

A vetélkedő díszvendége Bánföldi Szilárd színművész (az Újszínház tagja) volt, aki az Emlékévben Petőfi Sándort személyesíti meg. A költőóriást megformázó művész a vetélkedőn beszélgetett a gyerekekkel, verset mondott és helyezési díjakat, okleveleket adott át.

A Bajai Tankerületi Központ részéről Sárosi Magdolna tankerületi igazgató, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata képviseletében pedig Vedelek Norbert alelnök értékes különdíjakat adtak át a csapatoknak.

A Garai Nemzetiségi Általános Iskola - témanap keretében - komplex történelmi-irodalmi vetélkedőt szervezett felső tagozatos tanulói számára.

Kreativitást is igénylő, érdekes feladatokkal csempészték be a kor hangulatát a versenybe. A versenyző csapatok, többek között, készítettek huszárcsákót, a Nagy-Magyarország vaktérképén zászlócskákkal meg kellett jelölni Petőfi Sándor életútjának állomásait, valamint szét kellett válogatni egy korabeli lovashuszár és egy amerikai cowboy lovasszerszámait, öltözetének kellékeit.

A csapatok az Emlékév logójával, Petőfi200 logóval díszített pólókban versenyeztek.

Az Érsekcsanádi Bíber János Általános iskola délelőtt futóversenyt rendezett 1823 méteren, este pedig nagyszabású, Petőfi a művészetekben című kulturális műsorral tisztelgett a költő 200. születésnapja előtt. Versekkel, megzenésített költeményekkel és a 19. század zenéjével emlékeztek Petőfi Sándorra.

Az est vendége volt az Érsekcsanádi Összhang Kórus és Czipták Zsolt fúvós zenekara. Fellépett az iskola nagylétszámú kiskórusa, a fúvós tanszak növendékei, a verbunkos muzsika és tánc pedig a reformkor hangulatát idézte meg.

Az alsó tagozatos kisdiákok Petőfi-versekkel készültek.

A zenés-irodalmi estet a 6. osztályos tanulók ünnepi műsora zárta.

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola 3-5. évfolyamos tanulói Figura Ede előadóművész „Befordultam a konyhára” című műsora keretében ismerkedtek Petőfi Sándor megzenésített verseivel. Az életkornak megfelelő versválasztás, az előadás elvarázsolta a gyerekeket.

A Sugovica Sportiskolai Általános Iskola „Talpra Magyar” rajzpályázatot hirdetett alsó tagozatos diákok számára a Petőfi Emlékév kapcsán. A díjátadó ünnepségre 2023. március 14-én került sor. A kiállítás 2023. március 24-ig megtekinthető.

A Bácsalmási Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Madarasi Petőfi Sándor Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája Petőfi projektnapot tartott az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezve. Tartalmas programok várták a tanulókat: baranta bemutató, kékfestő foglalkozás, népi játék, párválasztó, néptánc tanulás, kézműves foglalkozás, nemzetőr kiképzés az alsós tagozatosok számára, a felsősök számára pedig íjaszat, botos feladatok, vívás, csűrkőzés (népi küzdőjáték). A diákok egy különleges finomságot, a Kossuth kiflit is megkóstolhatták.

A délután népdalénekléssel, majd „EGY ESTÉM OTTHON… – Zengő és versengő versek Petőfitől, Petőfiről” c. interaktív zenés előadással folytatódott a Léghajó Színház közreműködésével. A Petőfi napot a Nemzeti dal közös éneklése zárta.

A Dusnok-Fajsz Általános Iskolában Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére szavalóversenyt tartottak.

Bácsalmási Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kunbajai Általános Iskolája Talpra Magyar! című irodalmi és ügyességi vetélkedőt szervezett, ahol 5 fős csapatok mérték össze tudásukat, ismereteiket a költő életpályájából, irodalmi munkásságából és történelmi szerepéből.

Nemzeti ünnepünkön a Kalocsai Nebuló EGYMI diákjai megható zenés színdarabot adtak elő Petőfi életéről a kalocsai városi megemlékezésen, a Negyvennyolcasok terén.

A Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola március végére „Itt születtem én ezen a tájon…” - Petőfi nyomában az Alföldön, buszos kirándulást szervez 5-8. osztályos diákok részére. A tanulók útba ejtik azokat a településeket, ahol Petőfi gyermekkorát töltötte, és ezt múzeum vagy emlékhely őrzi: Kiskőrös, Szabadszállás, Szalkszentmárton és Dunavecse.

A Bajai EGYMI tanulói Petőfi-verseket fognak bemutatni társaiknak az áprilisi szavalóversenyen, valamint néptánc előadással emlékeznek Petőfi Sándorra a tanév végi Iskolanapon. A táncot a Danubia AMI pedagógusa segítségével gyakorolják a diákok.

A Talpra Magyar! programelemek fő célkitűzése az ifjúságnevelés, a nemzeti tudat és a nemzeti kötődés elmélyítése volt.