„Megvalósult Magyarország Kormánya támogatásával” a Bethlen Gábor Alapkezelő Határtalanul! programja keretében

Erdély Szívében!

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően Tolna megye iskoláinak vezetői, a Szekszárdi és a Tamási Tankerületi Központ, valamint a Tolna Megyei Szakképzési Centrum vezetői, összesen 81 fő 5 napos erdélyi Határtalanul tanulmányúton vehetett részt 2021. szeptember 13-17. között.

 

Az 1. nap (2021.09.13) 05.00-kor indultunk Szekszárdról. Folyamatosan utaztunk Nagyváradig, rövid városnézéssel megtekintettük a Római Katolikus Bazilikát, Kanonok sort. Ezt követően a Király-hágón át folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol városnéző sétánk során megtekintettük a Szent Mihály templomot, a Farkas utcát, majd Mátyás király szülőházát. Utunkat folytattuk Torockóra. Szállásfoglalás után közös vacsora, majd szabadprogram volt.

 

 

 

A 2. napon (2021.09.14) a reggeli elfogyasztása után, csomagjaink bepakolását követően, elindultunk a Tordai sóbányába, mely a közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín lett. A föld alatt nemcsak a természet páratlan só-csodáival, de óriáskerékkel, csónakázótóval, fürdésre alkalmas barlangi sóstavakkal is találkoztunk. A körülbelül 2 órás bányalátogatást követően folytattuk utazásunkat a Székely – Sóvidékre. A kora délután folyamán elértük a méltán híres Korondot, ahol elsősorban a székely népi fazekassággal ismerkedhettünk. A kirakodóvásárban lehetőség nyílt Korond iparművészeti remekeinek megvásárlására. Fakultatív ebédlehetőség volt a pisztrángosnál. A kései ebédet követően utunkat folytatva elértük aznapi szállásunkat Csíkszereda közelében. Vacsora elfogyasztása után szabadprogram volt.

 

 

A 3. nap (2021.09.15) reggeli után körülbelül 1 órás buszúttal elértük Szejkefürdőt, ahol felsétálunk „a legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjához, amelyhez 12 gyönyörű, faragott székelykapun át vezet az út. Tamási Áron 2 cserfa között lévő, Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel jelzett sírjánál a legnagyobb székely népi íróra emlékeztünk. A Hargita lábánál lehetőség volt egy fakultatív ebéd elfogyasztására, így már teli hassal vághattunk neki a hegyi kalandnak. Buszunkkal felmentünk a Madarasi Hargitára, ahol könnyed sétát tettünk a páratlan panoráma kíséretében. Késő délután elutaztunk Székelyudvarhelyre, majd a kora esti órákban visszatértünk szálláshelyünkre. A vacsorát követően szabadprogram volt.

 

 

A 4. napon (2021.09.16) a reggeli elfogyasztása után csomagjainkat a szállásunkon hagytuk, és elindultunk a Gyilkos-tóhoz és Békás-szoroshoz. Mindkét helyen elegendő idő állt rendelkezésre, hogy könnyed sétával bebarangoljuk a természet ezen csodáit. Szállásunkra visszaindulva útba ejtettük Gyergyószentmiklóson az Örmény Katolikus templomot (erődtemplom), majd a Csíki-havasok páratlan szépségű völgyébe, Gyimesbükkbe utaztunk. Az 1000 éves határnál megnéztük az utolsó magyar vasúti őrházat és mögötte a Rákóczi-vár romjait. Majd visszautaztunk előző esti szálláshelyünkre, ahol meleg vacsora várt minket, majd szabadprogram.

 

 

 

Az 5. napon (2021.09.17) a reggeli elfogyasztása után csomagjainkat bepakoltuk, majd elindultunk Magyarország irányába. Utazásunkat rövid pihenőkkel megszakítottuk. Egyik ilyen pihenőhely Nagyszeben volt, majd egy rövid városi sétát követően folytattuk utunkat Csernakeresztúrra, ahol fakultatív ebédre volt lehetősége a társaságnak. A jól megérdemelt késői ebédet követően utunkat folytattuk Szekszárd irányába. Az éjszakai órákban értünk haza.

 

 

 

Nagyon tartalmas 5 napot töltöttünk el Erdélyben. A tanulmányút célja az volt, hogy az intézmények vezetői megtapasztalhassák, milyen gyönyörű helyekre jutnak el évről évre tanulóik, illetve azon iskolák, akik még nem pályáztak Határtalanul utazásra, azok is kedvet kapjanak az utazáshoz. A tanulmányutunk elérte célját, nem csak a nappali programok, hanem az esti szabadprogramok is kínáltak lehetőséget arra, hogy a megye vezetői megismerjék Erdély egy kis részét, egymást, tapasztalatot cserélhessenek.

 

Ezúton is köszönöm minden résztvevő nevében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.