'

Irány az Egyetem 2020

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia közös programot indít, Irány az Egyetem 2020 néven. A Program alapvető célja, hogy a felsőoktatás kapuit minél több fiatal előtt kitárja, lehetőséget biztosítva számukra a sikeres felvételi eredmény elérésére.

Magyarország alapvető érdeke, hogy minél több, jól képzett, kreatív, a hazájáért és családjáért tenni akaró szakember lépjen ki a hazai munkaerőpiacra. Ehhez nyújt esélyt az Irány az Egyetem 2020 program, amelybe a tankerületi központok által fenntartott intézmények mellett egyházi és szakképzési centrumok által fenntartott iskolák bekapcsolódtak.

Ki jelentkezhet?

Minden olyan, nagykorú, cselekvőképes, tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező, érettségi bizonyítványt 2019. december 31. előtt megszerzett magyar állampolgár jelentkezhet a Programba, aki valamely tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát szeretne tenni a 2020. május-júniusi érettségi időszakban.

Hol lehet jelentkezni és mire?

Minden megyében szervezünk emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat. A települések és intézmények listája a kapcsolattartók elérhetőségeivel együtt a Klebelsberg Központ honlapján megtalálható. A következő tantárgyak esetében indul januárban a felkészítés:

-          magyar nyelv és irodalom

-          matematika

-          történelem

-          angol

-          német

-          fizika

-          biológia

-          kémia

-          földrajz

Mikor kezdődik a Program?

A felkészítők 2020. január 20-tól indulnak, és 2020. április 30-ig tartanak. Minden tantárgy esetében heti két óra a felkészítés időtartama, az órarendről írásban kapnak tájékoztatást a jelentkezők. A felkészítések csoportos formában zajlanak. A csoportok minimális létszáma nyolc fő, amennyiben a jelentkezők száma ezt nem éri el, akkor a felkészítést szervező intézmény és fenntartója dönt arról, hogy a felkészítőt elindítja-e. Jelentkezni írásban, a név és a választott tantárgy, valamint a település megadásával lehet 2019. december 3. – 2020. január 9. között, a honlapon található elérhetőségeken keresztül. A Programban történő részvétel ingyenes, azonban a jelentkezőnek írásban vállalnia kell, hogy az általa előzetesen megjelölt felkészítőn részt vesz.

Technikai részletek jelentkezőknek
A Program alapvető célja, hogy a felsőoktatás kapuit minél több fiatal előtt kitárja, lehetőséget biztosítva számukra a sikeres felvételi eredmény elérésére. Programba jelentkezhet mindenki, aki 2019. december 31. előtt szerzett érettségi bizonyítványt, és nem rendelkezik tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal. Jelentkezni lehet a kiválasztott helyszínre és tantárgyra az https://kk.gov.hu/irany-az-egyetem-2020 linken megtalálható táblázatban szereplő elérhetőségeken elektronikus levélben a név, a kiválasztott intézmény és a tantárgy megadásával 2020. január 9-ig. Egy személy legfeljebb két tantárgyra jelentkezhet. Ezt követően a jelentkezők részére megküldjük a részvételről szóló szerződést, valamint a csatolt dokumentumokat, amelyeket vissza kell küldeni a levélben megadott címre aláírva, négy példányban. A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy amennyiben a meghirdetett órák legalább 50 százalékán nem vesz részt, úgy a felkészítő rá eső költségét, 30.000 forintot visszafizeti 2020. július 31-ig a szerződésben szereplő számlaszámra. A felkészítő első időpontjáról és órarendjéről a képzést szervező intézmény értesíti a jelentkezőket.

Kérdés esetén keresse kollégáinkat az tRzlNqMFhmJvxbZfX95Z3ONQrF2aXJhbnlhemVneWV0ZW1Aa2suZ292Lmh1 címen.

Irány az egyetem 2020 – egy lehetőség, amelyet meg kell ragadni!