A Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium április 9-én tartotta meg, a második középiskolai prevenciós rendezvényét az EFOP-1.4.2.-06-2016-00027 számú projektnek az iskola tornatermében. A rendezvény látogatóinak létszáma megközelítette a 100 főt.

A rendezvényen 8 stand kialakításával valósultak meg különböző témájú prevenciós workshopok, ahol az adott témák szakemberei 3 órán keresztül álltak rendelkezésére az érdeklődő diákoknak.

A fél-fél órás előadásokat kötetlen beszélgetések követték, szóróanyagokhoz juthattak hozzá a tanulók, informálódhattak, megismerkedhettek azokkal a módszerekkel, gyakorlatokkal, amelyek segítik őket az tanulásban, az önismeret-fejlesztésben és az egészségmegőrzésben.

Függőségekkel kapcsolatos ismeretekkel (drog, alkohol, dohányzás) kapcsolatban nyújtott tájékoztatást szociális munkás. Digitális függőségekkel kapcsolatos ismereteket addiktológiai konzultáns adott át. Tanulás módszertani gyakorlatokat, stressz kezelési technikákat tréner, coach szakember osztott meg az érdeklődőkkel. Önismeret-fejlesztésben pszichopedagógus, egészségfejlesztési ismeretek bővítésében gyógytornász segítette a tanulókat.

A sport a mindennapokban standnál a KÉK-TÚRA elnevezésű programról tartott előadást a középiskola egykori testnevelő tanára. A cél az volt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a diákok az előttük álló lehetőségekről –mit tehetnek, hogy elkerüljék a környezetük veszélyforrásait, hova fordulhatnak problémáikkal, illetve ők hogyan nyújthatnak segítséget bajba jutott társaiknak.