EFOP-4.1.3-17-2017-00447

MADÁCH IMRE KOLLÉGIUM TANULÁST SEGÍTŐ TEREINEK INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE
Balassagyarmati Tankerületi Központ szerepe a projektben: Projekt gazda
Projekt azonosító: EFOP-4.1.3-17-2017-00447
Indítás: 2017. október 1.
Zárás: 2019. április 15.
Támogatás összege: 55.599.693.- forint
Támogatás mértéke: 100%
Konzorciumi tagok: -
Projekt státusza: Lezárt
A projekt rövid leírása:
A köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésének fő célja fokozni az adott intézmény eredményességét, az inkluzív oktatást (nyitottságra ösztönző nevelést) és emelni az általa nyújtott szolgáltatások minőségének színvonalát, ezzel biztosítva a minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférést. Cél az állami fenntartású középfokú köznevelési intézmények (beleértve a velük kapcsolatban álló kollégiumok) beruházásainak célirányos támogatása a minőségi és befogadó oktatási környezet és hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése érdekében.
A projekt közvetlen célja:
• a mindennapos testnevelés minőségi oktatásához szükséges feltételek fejlesztése,
• a használható nyelvtudás elsajátításához szükséges körülmények megteremtése,
• a természettudományos tárgyak modern pedagógiai módszereken alapuló oktatásához szükséges infrastruktúra létrehozása.
A projekt indokoltsága:
A jelenlegi fűtési rendszer az 1978-ban lefektetett fűtési rendszer vezetékeire épülve 2001-ben került átadásra. A fűtési csővezeték a kazánházból indulva távvezetéken át érkezik meg a Kollégium hőközpontjába, ahol egy osztón külön válik a kollégiumi és konyhai rendszer. A Kollégium fűtését ellátó körvezeték a földszinti szobák aljzata alatti csőcsatornában fut, míg a konyhai ág a folyosó aljzata alatti csőcsatornában került elvezetésre. A fűtési rendszert 4 db THERMO AF-105 típusú fűtő modul látja el. A modulok földgázzal működnek, 1 modul hőteljesítménye 108kW. Egy fűtőmodul 3db kisebb modulból áll, darabonként 36kW. A 12 db kis modulból 4db teljesen működésképtelen, 2db folyamatosan leáll, ebből kifolyólag a működőképes modulok száma 6db. Ez az 50% teljesítmény nem képes a kollégium téli fűtésére. Szerelői javaslat a kazánok teljes cseréje. 
A melegvízellátó rendszer 3db THERMO-FÉG C-36H típusú 36kW teljesítményű gázkazán látja el, melyből 1db nem üzemel. A 2db még működőképes folyamatok javítási munkálatok mellett képes üzemelni. Az itt található teljes csőhálózat és csap rendszer és a melegvíztároló tartály is cserére szorul. A fűtési rendszer plusz 1 db fali 108kW kazánnal elláthatná a melegvízellátó rendszer funkciót is.
A padozaton található linóleum még a kollégium építésekor került felhelyezésre. A szoba szélessége nagyobb, mint a linóleumé, a linóleum több darabból került a padozatra, mely az idők folyamán elhasználódott, összeszáradt, ezért az összetételek között rés található, mely balesetveszélyes. Ez az állapot a mai napig fenn áll, és a 2015. június 10-én a Madách Imre Kollégium tartott közegészségügyi ellenőrzés során feltárt hiányosságok között szerepel.
 
A projektben megvalósuló konkrét fejlesztés:
- Hő-központ átépítése:
• kazánház meglévő szerelvények lebontása
• 5 db 200 W-os kondenzációs kazán kiépítése, szivattyúkkal, szerelvényekkel, egyéb tartozékokkal
• 13,7 m-es Tricox kéményrendszer kiépítése
- Új PVC burkolat kiépítése 822 m2 felületen
Emellett a projekt keretében bútorok és textilipari termékek kerültek beszerzésre.
A projekt fizikai megvalósításának határideje: 2019. április 15.