Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár 2021. július 09-én, pénteken tiszteletét tette Debrecenben.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár látogatása Debrecenben

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár 2021. július 09-én, pénteken tiszteletét tette Debrecenben.

Első útja a Cívis városon belül az Alföldi Nyomdába vezetett, ahol megtekintette a tankönyvek gyártását. Az eseményen részt vett Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város Polgármestere, György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója, valamint Tőczik Zsolt, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

Dr. Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatójában az idei tankönyvellátás vonatkozásában többek között elmondta, hogy idén is, ugyanúgy, mint az előző években mind a köznevelésben, mind a szakképzésben tanuló diákok számára biztosított lesz az ingyenes tankönyv. Erre 13 milliárd forintot biztosít a Kormány.

A tananyagfejlesztés tekintetében elmondta, hogy az múlt tanévben az első, az ötödik és kilencedik évfolyamnak, idén a második, a hatodik és a tizedik évfolyamnak készültek el a módosított Nemzeti Alaptantervhez (NAT) igazodó tankönyvek. 105 új közismereti és 23 egyéb fejlesztés valósult meg, valamint miniszteri felhívás alapján 78 új piaci és egyházi kiadású tankönyv került fel a tankönyvjegyzékre.

A mostani tanévben felhasználható módon 2559 tankönyv, taneszköz szerepel, ezek 60 százaléka állami kiadvány.

Az intézmények április 30-áig rendelhették meg a tankönyveket, az alaprendelést június 30-áig tudták módosítani. Augusztus elsején kezdődik meg a tankönyvek kiszállítása. A hagyományos papíralapú könyvek mellett az összes állami kiadvány ingyenesen is letölthető digitális formában is.

Az államtitkár az Alföldi Nyomdában tett látogatását követően megtekintette a Debreceni Deutsche Schule intézményének helyszínét, mely az állam és Debrecen Megyei Jogú Város együttműködése révén valósul meg. Az iskola a tervek szerint 2022-ben nyitja meg kapuit. Az iskola lehetőséget teremt majd a Debrecen városában lévő német tulajdonú vagy német hátterű cégek dolgozóinak gyermekei részére valamint az érdeklődő debreceni diákok számára egyaránt. Ezzel Debrecen városa, mint Iskolaváros még szélesebb körben és színesebb palettán biztosít kínálatot az oktatás területén is.

Az államtitkár a nap hátralevő részét a Debreceni Tankerületi Központban töltötte. Érkezésekor üdvözölte a tankerület munkatársait. Ezt követően Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a tankerület vezetői jelenlétében ismertette és értékelte az elmúlt tanévet, bemutatta a tankerület, valamint az általa fenntartott 41 köznevelési intézmény eredményeit.

A szakmai értekezleten Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár kiemelte a 2021/2022-es tanévben megvalósítandó feladatokat és az elérni kívánt célokat.