Évek óta népszerű a Fenntarthatósági témahét

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák körében minden évben népszerűek a témahetek, és ezek közül a Fenntarthatósági témahét a legnépszerűbb: tizenhét intézmény csatlakozott különböző programokkal az eseményhez. Az idei évben kiemelt témák közé tartozott a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia- és hulladék gazdálkodás.

Bercelen, Szécsényben, Rimócon, Nőtincsen és a Mosoly speciális iskolában a pedagógusok saját tantárgyaik tananyagait egészítették ki a témahét kiemelt témaköreivel, játékos feladatokkal, rajzpályázattal, illetve oktatófilmekkel. A Madách Imre Kollégiumban csoportonként eltérő témákkal foglalkoztak: a biodiverzitással, a tudatos fogyasztással és a víz jelentőségével.

A Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a témahét fő célja a környezettudatos magatartás erősítése volt. Az iskola ugyanis a Fenntarthatósági témahét honlapján található Gomba-próbát valósították meg.

Több intézmény a tavaszi kerti munkálatokba is bekapcsolta a tanulóit: a Börzsöny Általános Iskolában a diákok megterveztek egy minikertet használt raklapok segítségével, a Dr. Hesz Mihály Általános Iskolában pedig tavaszi zöldséget ültettek a magaságyásukba. A Rétsági Általános Iskolában osztályonként virágot, valamint fenyőfát és berkenyét is ültettek az iskola udvarán a tanulók.

A Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában is színes programokat valósítottak meg a témahéten, idén újdonságként a Fenntartható Divat programban próbálhatták ki magukat a diákok. Ennek célja a szemléletformálás volt: textilhulladékból készítettek új ruhákat. 

A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában kiemelt szerepet kapott a mozgás: kilométereket gyűjtöttek futva, gyalogolva, kerékpározva, úszva, és a hét leforgása alatt körbeérték Magyarországot. Emellett kiállítást rendeztek újrahasznosított tárgyakból, egészséges tízórait fogyasztottak a gyerekek, a „Víz-bárban” vizet ittak, és élőképet készítettek osztályonként, melynek témája a víz fontossága volt. 

Két városi iskolában, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában és a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában egész héten kihívásokat hirdettek a diákoknak: többek között gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel iskolába menni, az uzsonnát alufólia és nejlonzacskó nélkül vinni, virágpalántát ültetni, zöld színű pólóban érkezni az iskolába.

A Szentgyörgyi István Általános Iskolában is különleges programok színesítették a Fenntarthatósági témahetet: egy kutyatréner jóvoltából a felelős állattartásról és néhány kutyás sportról hallhattak, valamint a mentális egészség megőrzésében segítő lovakkal is találkozhattak a diákok.

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Zöld követe „Energia kommandó” akciót hirdetett, melynek keretében fokozott figyelmet fordítottak az energiapazarlás mérséklésére. Diákmunkacsoport alakult az intézményi szintű energiatakarékosság lehetőségeinek számbavételére és az ötletek megvalósítására. 

Az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Iskolában immár hetedik alkalommal rendezték meg a Fenntarthatósági témahetet.  A negyedik évfolyam például a madarak világával ismerkedett meg. Több intézmény ezen a héten csatlakozott az országos TeSzedd! akcióhoz is, amellyel szebbé tették a környezetüket.

A pedagógusok visszajelzései alapján a Fenntarthatósági témahét eredményeként a mindennapokban is hasznos tudásra tehettek szert így a tanulók.