Rangos elismerést kapott az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye Áder János köztársasági elnöktől.

Az élbolyban Penészlek - rangos elismerés Áder Jánostól

Áder János köztársasági elnök, a Virtuális Erőmű Program fővédnöke nyitotta meg az idén jubiláló, 10. díjátadó ünnepséget az Országház Felsőházi üléstermében. A rendezvényen 13 kategóriában díjazták az energia-hatékony, energia-tudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat, összesen 154 díjat osztottak ki, köztük megyénk iskoláinak is.

Az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye gyermekek oktatása révén kiemelten hozzájárul az energiatudatos neveléshez, környezetbarát működése révén pedig kiérdemelte az Energiatakarékos Iskola elismerést. A rangos elismerést Hajdu Henrietta intézményvezető, Pesti Béla László, a Mátészalkai Tankerületi Központ igazgatója és Klenik Sándorné, Penészlek Község polgármestere vették át.

Az államfő a nemzetközi energia-takarékossági világnapon rendezett eseményen kiemelte, hogy „nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására.

A programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérni.

A VEP 10 évvel ezelőtt indult el, akkor célul tűzték ki, hogy 2020-ig a program résztvevői 200 megawatt óra erőművi kapacitást takarítanak meg. Ezt a vállalást a program 2018-ban elérte. A VEP új célkitűzése, hogy 2030-ig körülbelül 1500 megawatt óra erőművi kapacitást takarítsanak meg.

Energiatudatos Vállalat címet kapott többek között a BKV Zrt., Energia hatékony Vállalat díjat kapott például a MOL NyRt. és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az egyetemek közül pedig elsőként a Pécsi Tudományegyetem vehette át az Energiahatékony Intézménynek járó elismerést.