Országos viszonylatban egyedülálló kezdeményezés élére állt a Berettyóújfalui Tankerületi Központ.

Kapornai Judit tankerületi igazgató április 27-én írta alá Hosszúpályi polgármesterével, valamint Dr. Bihari-Horváth László irodavezetővel azt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum projektjéhez kapcsolódó megállapodást, mely lehetővé teszi, hogy a kistelepülések diákjai számára is elérhetővé váljon helyben a múzeumpedagógiai foglalkozás.

A gyakorlatban több múzeum a tankerületi központ területén, eredményesen végzi a múzeumpedagógiai tevékenységet a Múzeumi Oktatási Módszertani Központ szakmai irányítása alatt.Ám, a kisebb települések iskolásai számára ez többnyire csak úgy volt lehetséges, ha elutaztak ezekre a foglalkozásokra. Most, helyben is lehetővé válik, hogy megismerkedjenek elődeik életével, szokásaival –mondta el az ünnepélyes szerződéskötés alkalmából köszöntőjében Berényi András, Hosszúpályi polgármestere, aki azt is hozzátette: az az ember, akit nem érdekel a múltja, annak nagyon bizonytalan a jövője. 

Kapornai Judit tankerületi igazgató beszédében hangsúlyozta: személy szerint is támogatója az élménypedagógiai programoknak, a múzeumpedagógiának, s fontosnak érzi, hogy helyben legyenek bemutatva azok az értékek, ami még élő, amit meg kell őrizni, s pozitív tapasztalatokra számít. 13 település, 1200 tanulója számára nyílik lehetőség, hogy tájházakban, múzeumokban a településeken helyben gyarapítsák tudásukat, muzeológus szakember segítségével.