Újabb lépés a magyar köznevelés digitalizációja felé

Publikálva: 2023. december 4.

A Klebelsberg Központ koordinálásával novemberben, illetve decemberben országszerte 140.000 notebookhoz jutnak hozzá a 7. és 10. évfolyamon tanulók a magyar oktatási rendszerben zajló jelentős állami fejlesztéseknek köszönhetően.

Az R.R.F-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása tanulók és pedagógusok számára” című kiemelt projekt keretében a 2022/2023. tanév II. félévében első körben a 9. évfolyamos diákok és a projektben részt vevő köznevelési intézmények pedagógusai számára 582 darab notebook került kiosztásra a Bajai Tankerületi Központ köznevelési intézményeiben.

A második mérföldkő részeként 2023. novemberében összesen 927 darab HP Pro x360 Fortis 11 típusú korszerű notebook került átadásra. Az eszközökből 714 darab közvetlenül a 7. és 10. évfolyamokok tanuló diákokhoz került. 213 darabot a köznevelési intézmények vehettek át oktatási célra annak érdekében, hogy az intézményi oktatásban elinduló digitálizációs folyamat tovább folytatódjon. A korszerű notebookok a megfelelő programokkal telepítve valamint táskával, egérrel és töltővel felszerelve kerültek átadásra, hogy segítsék a diákok útját akár az érettségiig.

A program következtében a diákok számára lehetőség nyílik nemcsak a tanórai, hanem az otthoni notebook használatra is, hogy könnyebben alkalmazkodni tudjanak a 21. század új kihívásához, a digitalizációhoz. 

A kiosztott eszközök egyrészről elősegítik a hátrányos helyzetű diákok esélyegyenlőségét a tanuláshoz, valamint fejlesztik a digitális kompetenciákat, és általuk a személyre szabott pedagógiai megközelítések alkalmazása is egyszerűbben megvalósulhat. 

2024. tavaszán az 5., 6. és 9. évfolyamos tanulók számára folytatódik a notebookok kiosztása, amelyhez kötődően 2023. december 15-ig van lehetősége regisztrálni a szülőknek, törvényes képviselőknek.

A magyar köznevelés digitalizációjának történelmi átalakulása során 2025. év végére további eszközökkel, például interaktív panelekkel, programozható robotokkal, mikroáramkörökkel és drónokkal gazdagodnak majd az iskolák eszközparkjai. 


Menü

Navigáció