Közlemény_Munkáltatói intézkedésről

Publikálva: 2024. február 3.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, mint fenntartó, így a munkáltatói jogok gyakorlója, az egyik óvodájában megtett munkáltatói intézkedéseiről az alábbiakat közli.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, mint fenntartó, így a munkáltatói jogok gyakorlója, az egyik óvodájában megtett munkáltatói intézkedéseiről az alábbiakat közli.

Az intézményben egy szülő hangfelvételt készített, amelyet az óvoda vezetője 2024. január 25-én ismert meg. Az igazgató az intézmény három foglalkoztatottjának - egy gyógypedagógus óvónő, egy pedagógiai asszisztens és egy dajka - hangját ismerte fel a felvételen.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a vizsgálati anyagok kézhezvételének napján, 2024. január 29-én, hétfőn az érintettek közül a gyógypedagógus óvónő és a pedagógiai asszisztens foglalkoztatási jogviszonyát azonnali hatállyal megszüntette - a felvétel tanúsága szerint ők ketten használtak obszcén, illetve a gyermekre sértő, megengedhetetlen szavakat

A dajka nem mondott a gyermekről semmilyen bántó kifejezést, így nem felel meg a valóságnak az a sajtóban megjelent állítás, hogy ő nevezte volna majomnak vagy Mauglinak a kisfiút. Jóval kisebb súlyú, alapvetően mulasztásban megnyilvánuló kötelezettségszegése miatt ő enyhébb büntetésben, igazgatói figyelmeztetésben részesültA sajtóban megjelent bántó kijelentéseket az azonnali hatállyal elbocsátott foglalkoztatottak tették, akikkel szemben a munkáltató ezért a legsúlyosabb munkajogi következményeket alkalmazta.

A munkáltatói intézkedés vizsgálati anyagai nem nyilvánosak, azok esetleges további eljárások bizonyítékai lehetnek, ezért a gyermek édesanyja és a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak nem adhatók ki.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ mélységesen elítéli a történteket, azoktól elhatárolódik, és az érintettekkel szemben a lehető legrövidebb idő alatt megtett, arányos munkáltatói intézkedéseket alkalmazott.

Menü

Navigáció