Közel 23 millió forintos fejlesztés a Fajszi Általános Iskolában

Publikálva: 2023. október 30.

.

A Bajai Tankerületi Központ mintegy 23 millió forintos felújítást valósított meg a Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolájában a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásból. A projekt keretében megvalósult a lépcsők, zsibongók és közlekedő folyosók padlóburkolatának cseréje, a radiátorok cseréje, valamint a külső homlokzat felújítása hőszigeteléssel.

A megújult épület ünnepélyes átadójára 2023. október 27. napján került sor.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, hogy az iskolaépület felújítása mellett az elmúlt esztendőben több fejlesztés is megvalósulhatott Fajszon, megújult a művelődési ház, a községháza, valamint létrejött egy minibölcsőde is.

„A fajszi általános iskola kiemeleten fontos szerepet játszik az itt élő közösség számára, mivel a település egyetlen iskolája, közösség formáló és összetartó ereje van, szervesen illeszkedik a település kulturális életébe” – fogalmazott Sárosi Magdolna tankerületi igazgató. Elmondta, hogy a Bajai Tankerületi Központ a 2022-es és a 2023-as esztendőben a Magyar Falu Programnak köszönhető pályázati forrásból 430 millió Ft-ot fordíthatott infrastrukturális fejlesztésekre. 2023-ban a fajszi iskolán kívül 4 iskola, 2022-ben a forrásnak köszönhetően 6 iskola újulhatott meg.

Jánosi Mária, Fajsz község polgármestere köszöntetet mondott mindazoknak, akik tettek azért, hogy megvalósulhasson ez a fejlesztés. Beszédében hangsúlyozta: a falu életében különösen fontos, hogy megtartsák az intézményt, hogy mind a nyolc osztály helyben tudjon működni.

A tagintézmény igazgatója, Nagy Gézáné elmondta, hogy a több mint ötven éve épült iskolaépület most esett át a legnagyobb fejlesztésen, az esztétikus és szép iskola motiválóan hat a diákra és pedagógusra egyaránt. Hozzátette, hogy a felújítás számukra az esélyt és a reményt jelenti a jövőre nézve.

Az átadó ünnepségre az iskola tanulói színes műsorral készültek. A meghívott vendégek Janikovszky Éva: Én már iskolás vagyok című könyvéből hallhattak egy részletet, a helyi Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület képviseletében láthattak kalocsai táncokat, valamint a gyermekek a nemzeti, közösségi összetartozás és a hazafiság megerősítése jegyében mozgásos és szalagos koreográfiát adtak elő.

A műsort követően az épület bejáratánál átvágták az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség zárásaként Fajsz község plébánosa megszentelte az átadott iskolaépületet.


Menü

Navigáció