Kalandozó történelmi vetélkedő 2023

Publikálva: 2023. június 19.

A Hatvani Tankerületi Központ és a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola közös szervezésben, idén 17. alkalommal került megrendezésre a Kalandozó történelmi vetélkedő: „A haza minden előtt” címmel.

A verseny a Nemzeti Tehetség Központ "Nagy hagyományú és szakmailag elismert hazai országos, vagy hazai és Kárpát-medencei meghirdetésű tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása" című, NTP-TMV-22 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott pályázattal a Támogató döntése alapján 1.500.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A versenyre idén az ország 27 iskolájából 47 csapat jelentkezett.

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc témában két levelező fordulóban szerezhették meg a döntőbe kerülés lehetőségét a 4 fős csapatok, melyek közül a legtöbb pontot elért 12 iskola tanulói vívtak meg a Kalandozó vándorkupa megszerzéséért.

 A Vitézkedők próbája elnevezésű rendezvény 2023. június 8-9. napokon, az országos döntőnek méltó történelmi helyszínt nyújtó Kisnána felújított középkori várában volt. A kétnapos megmérettetés első napján legendás vártúra és kvíz, huszárpóló festés előkészítése, Flashmob szerepelt, a napot a Nánai Sólymos Vitézek boszorkányversenye zárta. A második nap a rendezvény hivatalos megnyitójával indult. Az Ózdi Huszárbandérium ünnepélyes bevonulása után Mészáros Anna főosztályvezető asszony, az Egri Pedagógiai Oktatási Központ vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket, a versenyzőket és a szervezőket. A Kalandozó döntő 12 állomásán derelyekészítés, Logi-vár építés, Activity, zoknis célbadobás, gólyaláb, botbirkózás, íjászat, tánctanulás és énekes bemutatkozás mellett, a két levelező fordulón megszerzett tudásukat totó és időgép feladatban bizonyították. Délután az Ózdi Huszárbandérium rendhagyó történelem órája és egy közös Flashmob után jött a várva várt díjkiosztás.

A versenyben minden csapat értékes jutalmakat kapott, melyet Kozmáné Derda Edit igazgató asszony, a Hatvani Tankerületi Központ vezetője nyújtott át a versenyzőknek és felkészítő nevelőiknek.

A verseny képekben:

Menü

Navigáció