A Kalandozó történelmi vetélkedő országos döntője 2018-ban

Publikálva: 2018. június 12.

A Kisnánai Szent Imre Általános Iskola 2005-ben indította el a Kalandozó vetélkedőt, melyet sikeresen és évről évre nagyobb érdeklődéssel kísérve hagyományőrző módon rendeznek meg. A verseny célja: a magyar történelem megadott témájának részletesebb megismerése, kommunikatív, kognitív, művészeti és konstrukciós képességek alkalmazásával, projektmunka keretében.

A 2017/2018. tanévben a versenyt a Hatvani Tankerületi Központ és a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola közös szervezésben bonyolította le, melyre az ország 23 iskolájából 42 csapat jelentkezett. A döntőbe a két levelező fordulóban legtöbb pontot elért 12 intézmény 1-1 csapata került, akik összemérhették ügyességüket gólyalábon, kelevéz-dobásban, íjászatban, botbirkózásban, korabeli táncban, LOGI-VÁR építésben, kézműves és gasztronómiai feladatokban. A résztvevők az ügyességi próbák mellett számot adtak a fordulók során megszerzett ismereteikből történelmi totó, időgép és térképismeret formájában.

Vitézkedők próbája elnevezésű döntőt 2018. május 31 – 2018. június 1. napokon rendezték a Kisnánai várban. A kétnapos versenyen Abasár, Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves, Hort, Kecskemét, Rétság, Szolnok, Törökbálint és Vásárosnamény 7-8. évfolyamos csapatai mérkőztek meg a vándorkupáért és az értékes nyereményekért.

A megmérettetés végén ünnepélyesen a Kisnánai vár Kalandozó lovagjává avatták az első helyezett DinnyelekVár csapat (Horti Batthyány József Általános Iskola) tagjait, akik a Kalandozó vándorkupát újabb egy évre birtokolhatják. Az első három helyezett csapat könyvjutalomban részesült, melyet Horváth László országgyűlési képviselő úr és Horváth Márta, tankerületi igazgató adott át.

A verseny megrendezésében és sikeres lebonyolításában a Hatvani Tankerületi Központ, a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola tanárai és diákjai, Kisnána Község Önkormányzata, a Nánai Sólymos Vitézek, a kisnánai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző csoportja, Szűcsiné Krinszki Andrea táncpedagógus és a Kisnánai Várrom és Népi Műemlék dolgozói vettek részt.

KÉPEK A VERSENYRŐL 

A DÖNTŐBE JUTOTT, HELYEZÉST ELÉRT CSAPATOK LISTÁJA

Menü

Navigáció