A Debreceni Tankerületi Központ egykori igazgatójának, Pappné Gyulai Katalinnak a kezdeményezésére indult el az inkluzív nevelés-oktatás bevezetése Debrecenben. Ebben a témában a Debreceni Tankerületi Központ 2023. november 17-én a Kölcsey Központban konferenciát szervezett, melynek keretében a témában hiteles szakemberek tartottak előadást.

Konferenciánkra elfogadta a meghívást Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke valamint Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere.

 

Tekintettel arra, hogy a konferencia megrendezésének célja többek között a tudásmegosztás volt, így jelen voltak tankerületi igazgatók, tankerületi vezetők, intézményigazgatók, mentortanárok és pedagógusok.

 

Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója Alternatív iskolák lehetősége az állami intézményfenntartásban címmel tartott előadást. Ezt követte Kókayné Lányi Marietta, a- Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Zöld utak az oktatásban című előadása. Az adaptivitás szemléletéről és módszereiről hallhattunk előadást Dr. Lénárd Sándortól, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet habilitált egyetemi docensétől. Dr. Loványi Eszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egyetemi adjunktusa személyes tapasztalatai tükrében beszélt az inkluzivitásról az oktatásban, valamint személyesen is megismerhettük segítőkutyáját, Kukut. Pappné Gyulai Katalin, a tankerület egykori vezetője, a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke bemutatta, hogy hogyan valósult meg az inkluzív nevelés-oktatás a tankerület intézményeiben.

A konferenciát követően bemutató órákra és szakmai megbeszélésre került sor a Debreceni Dózsa György Általános Iskolában, a Debreceni Hatvani István Általános Iskolában, valamint az Ibolya Utcai Általános Iskolában.