Sikerrel zajlik a Lázár Ervin Program

Diákok és pedagógusok egyaránt nagy várakozással tekintettek 2019 novemberében az induló Lázár Ervin Programra (továbbiakban: Program). Nagyon örültek a lehetőségnek, hogy Magyarország Kormánya támogatásával szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák (5-8. osztályos gimnazista is) a tanév folyamán egyszeri alkalommal ingyenesen eljuthat színházi, tánc- és cirkuszi előadásra, vagy komolyzenei hangversenyre.

A tankerületi központok számára sem volt egyszerű feladat a szervezés elindítása, lebonyolítása. A Balassagyarmati Tankerületi Központ közel 6000 diák számára szervezi a színházlátogatásokat, egyrészt a Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények, másrészt és a Tankerületi Központ illetékességi területén működő egyházi és nemzetiségi fenntartású köznevelési intézmények tanulóinak.

A Programban elsőként a 3. és 5. osztályosok színházlátogatása zajlott decemberben és január elején, melyről sok pozitív visszajelzés érkezett a részt vevő diákoktól, pedagógusoktól. Egy részük a Váci Dunakanyar Színház, másik részük Salgótarjánban a Zenthe Ferenc Színház életkoruknak megfelelő előadásait tekinthette meg.

2020 januárjában a 6. osztályosoknak a Fővárosi Nagycirkusz művészei adtak felejthetetlen élményt a „Fesztivál műsor” című előadással.

Az első és a második osztályosok árnyjátékkal, dalbetétekkel színesített bábműsorokat láthatnak. A 4. és 7. osztályosok zenei darabokon vehetnek részt „Kezdetben vala a zene” és „Magyarnak lenni” címmel. Az 1., 2., 4. és 7. évfolyamos diákok részére szervezett programok a Tankerületi Központ által biztosított kijelölt helyszínen zajlanak majd, művelődési központokban, melyek a színjátszó társulatok által elvárt technikai és infrastrukturális feltételeknek is megfelelnek.

A 8. osztályosok a Magyar Állami Operaházba vagy a Hagyományok Házába látogathatnak el.

A Programban résztvevők csodálatos színházi élményekről számoltak be, és bíznak abban, hogy a Program folytatódik, a tanév részévé válik, és minden vidéki általános iskolásnak visszatérő élmény lesz a következő tanévekben is.