A tudatos pénzkezelés és a kiberbűnözés is központi téma volt az idei Pénz7-en

Vásároltak, intézték a hitelt és családi költségvetést is készítettek azok a diákok, akik az idei PÉNZ7, Pénzügyi-és Vállalkozói Témahéthez csatlakoztak a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák közül. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb pedagógus lelkesen készült a Pénz7-re, a diákok pedig a szívesen vettek részt a különböző programokon. Az idei témahét két kiemelt témája a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés volt. A 2024. március 4-és 8-a között megrendezett programon a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák közül 15-en vettek részt: online tananyagok felhasználásával, elsősorban matematika és közösségi nevelés keretein belül valósítottak meg ismeretterjesztő órákat. Ezen kívül népszerű volt a játékboltban való vásárlás, a családi költségvetés megtervezése, sok helyen előkerültek a játékpénzt tartalmazó társasjátékok is, és szinte mindenhol a dekorálták az iskola faliúsjágját a témahéthez kapcsolódó alkotásokkal.

A Berceli Széchenyi István Általános Iskolában például a 7-8. évfolyamosok a bankkártyával, a bankszámlával, az online bankolással, és a mobiltelefonos applikációkkal ismerkedhettek meg, a Kiss Árpád Általános Iskolában pedig a 3-4. osztályosok a „Megszolgált pénz” című mesét dolgozták fel. A Madách Imre Kollégiumban a „Gondolkozz és vállalkozz!” téma volt a középpontban, valamint közgazdász szakember bevonásával megismerkedtek például a tanulók a Diákhitellel is. A Rimóci Szent István Általános Iskolában idén a Pénzügyi életleckék keretén belül az Okosan a hitelekről tananyaggal, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában pedig a kamatos kamattal is foglalkoztak. A hetedikes diákok itt egy álomkerékpárt szerettek volna megvásárolni, és azt tervezték meg, hogy zsebpénzük hány százalékát kell megspórolni, azt melyik bankba, mennyi időre kell berakni, hogy elérjék céljukat.

Fontos témákat hallgathattak meg a fiatalok vendégelőadók és banki szakembereknek köszönhetően többek között a kiberbűnözésről, az adathalászatról, és a biztonságos bankkártya használatról.

A pedagógusok visszajelzései alapján fontos szerepe van a témahétnek az oktatásban, valamint az így megszerzett tudás befektetés a jövőbe is, hiszen egy pénzügyileg tudatosabb generáció nőhet fel ezáltal.