Érsekvadkerti petőfisek a döntőben.

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét idén 2017. május 19. és május 21. között rendezték meg. A szervező – a Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szakmai támogatásával – Magyarország és öt határon túli magyarlakta terület 5–8. évfolyamos diákjai számára hirdette meg a háromfordulós versenyt. A Nógrád megyei fordulót a 6. évfolyamon az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Villant Anna nyerte meg, így – a tavalyi évhez hasonlóan – ő képviselhette a Kárpát-medencei döntőn a szűkebb régiót. Vele együtt utazhatott a budapesti helyszínre osztálytársa is, Farkas Gerda, aki az erre a jubileumi alkalomra meghirdetett szövegalkotási pályázat díjazottjai közé került. 

A döntőt sokan megtisztelték jelenlétükkel: dr. Horváth Krisztina dékánhelyettes asszony, Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és dr. Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke. Mindegyikük köszönetét fejezte ki a gyerekeknek azért a munkáért, amit egész évben végeztek ahhoz, hogy eljuthassanak a Kárpát-medencei döntőre. Amíg a diákok évfolyamonként a helyesírási feladatokat oldották meg, addig a felnőttek számára szakmai konferenciát szerveztek.

Ebéd után ünnepi gálaműsort tekinthettek meg a versenyzők és kísérőik; ebben lelkesen vett részt az ELTE Zenei Tanszékének hallgatói kórusa, Kecskés Karina színművésznő, valamint a Kávészünet zenekar. Délután négy óra után kezdődött az ünnepélyes díjkiosztó ünnepség. Először a jubileumi szövegalkotási pályázat díjazott tanulóinak adták át a jutalmakat. Az évfolyamonként 10-10 diák között Farkas Gerda munkáját VI-VII. helyezéssel értékelték. Ezt követően a helyesírási verseny eredményhirdetésére került sor: Villant Anna 96 ponttal a VI. helyezést érte el. Felkészítő tanárukat, Pálinkás Katalint, kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért Arany Oklevéllel tüntették ki. 

A részletes eredménylista a verseny honlapján tekinthető meg.