A szünidő alatt is élményekkel teli programokat kaphatnak a diákok

A Balassagyarmati Tankerületi Központ intézményeinek táboraiban idén összesen 1752 tanuló gazdagodhat élményekkel a vakáció napjaiban. Idén a Napközi Erzsébet-táborok és a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program ad lehetőséget a tartalmas kikapcsolódásra a fiataloknak.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ intézményeiből 650 gyermek vesz részt június 21-e és augusztus 27-e között a népszerű Napközi Erzsébet-táborban, heti turnusokban, átlagosan húsz fős csoportokban. A táborokat a pedagógusok szervezik. Napi négyszeri étkezés, kirándulások és változatos programok várják a gyermekeket: a tábori foglalkozásokon megismerkedhetnek többek között a sport, a színjátszás, az önismeret és az idegen nyelvek rejtelmeivel. A Napközi Erzsébet-tábor tábor állami támogatással valósul meg, a forrást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány biztosítja.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ az EFOP-3.3.5-19-2020-00038 kódszámú, „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program” című pályázatával támogatást nyert összesen 16 intézmény táborainak megvalósítására. A száz százalékos támogatású, uniós forrásból megvalósuló táborokhoz 86 264 191 forintot nyert el a Tankerületi Központ. A Csodaszarvas táborokban két hét alatt, június 21-e és július 2-a között, összesen 1102 gyermek vesz részt. Közülük 9 tábor bentlakásos formában, Balatonlellén valósulnak meg, 41 napközis tábort pedig különböző helyszíneken tartják. A résztvevő diákok tisztasági felszerelést, az intézmények egy-egy bluetooth hangfalat, a kézműves foglalkozásokhoz pedig eszközöket kapnak a táborszervezők. A Csodaszarvas-táborokat különböző témák köré szervezik meg: ilyen például a közlekedés, a sport, az egészségre nevelés, a nemzeti és kulturális identitás – illetve a hagyományőrzés, az anyanyelvápolás, a családi életre nevelés, a közösségi szerepvállalás, a környezetvédelem és a tudatos fogyasztói magatartás. Több programot a résztvevő intézményekben szerveznek meg, néhány alkalommal pedig a tanulók külső helyszíneken szerezhetnek hasznos tudást és maradandó élményeket.