„Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kollégiumi szárnyának felújítása Lentiben”

Projekt összköltsége: 58 031 262 Ft
Projekt elszámolható összköltsége: 52 315 556 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
Megvalósítási időszak: 2019.07.01 - 2020.06.30

A Zalaegerszegi Tankerületi Központ, mint pályázó a fenntartásába tartozó Móricz Zsigmond Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola Fejlesztő Nevelés- Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nyugati szárnyának felújítását tűzte ki célul, az intézmény teljes energiahatékonyságának növelése érdekében.

A projekt célja:

Általános cél:
a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés elősegítése, ezen belül az energiafelhasználás csökkentése a jövő nemzedékeinek energiabiztonságának megvalósítása érdekében.

Konkrét cél:
A Zalaegerszegi Tankerületi Központ fenntartásába tartozó Móricz Zsigmond Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola Fejlesztő Nevelés- Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nyugati szárnyának felújítása, az intézmény teljes energiahatékonyságának növelése. Kiemelten az intézmény kollégiumi szárnyának (Lenti, Béke u. 71.) energiaracionalizálása, a létesítmény energiafelhasználásának jelentős csökkentése. (Az iskolai rész megújítása EFOP 4.1.6 projekt keretében tervezett. Támogatási kérelem beadva.) Az épületrész megújítása biztosítja az intézmény energiahatékonyságának javítását.

Elvárt eredmény, hogy az épület a felújítást követően a pályázatban támogatott korszerűsítésre fordítható eszközök és berendezések felhasználásával elérje a CC energetikai besorolást. Előzmény: A Móricz Zsigmond EGYMI 1980 óta folytat oktatási, nevelési tevékenységet azon sajátos nevelési igényű tanulók részére, akik képességeik alapján nem tudnak részt venni integrált feltételek között a köznevelési rendszerbe. Ezen gyerekek oktatása, nevelése az életre és a munka világára való felkészítése jelentős szakmai munkát igényel. A tanulók életkörülményei és állapotuk miatt sok esetben csak bentlakásos formában tudják biztosítani a mindennapi iskolába járást, az egyéni szükségletekhez igazodó fejlesztés. A kollégiumi létesítmény 25 férőhellyel rendelkezik, melyből a szakmai alapdokumentum alapján az engedélyezett férőhelyek száma 20 , (összesen: 5 szoba). Az épületegyüttes hőszigetelési rendszere hiányos, működtetése nagyon sok energiát igényel (energiatanúsítvány szerint EE besorolásba esik.)

Tervezett tevékenység:
Homlokzati hőszigetelés: a körítő falfelületeken 17 cm vastagságú ragasztott és mechanikailag is rögzített expandált EPS táblákkal utólagos hőszigetelés készül. A lábazatokon (a lábazati vízszigetelés vonaláig, azaz a csatlakozó talaj, vagy járdaszint fölött 25 cm magasságig) mechanikai védelemként és hőszigetelésként is alkalmas 15 cm vastag, korhadásmentes, zárt cellás extrudált polisztirol hablemez szigetelő táblák pontonként ragasztott beépítésével lesz kialakítva. A hőhidas kialakítású fa szerkezetű előtetők elbontásra kerülnek, helyükre acélszerkezetű polikarbonát előtetők kerülnek vissza. A homlokzati nyílászárók cseréje: az elbontott homlokzati nyílászárók helyén az újak (ablakok, ajtók) műanyag (minimum 5 kamrás) profilos nyílászáró szerkezetek, több ponton záródó vasalattal és kilinccsel szerelt szerkezetek. A nyílászárók EPDM gumitömítéssel, LOW-E lágyfém bevonatos + gáztöltéses háromrétegű üvegezéssel készülnek. A zárófödémek hőszigetelése: a nyugati épületszárny és nyaktag egyaránt lapostetővel fedett. A tető belső vízelvezetéssel bír (homlokzati csatornákra lejtett), a tetők lejtését a kb. 3 %-os hajlásszöggel megépített vb. szerkezet biztosítja. Pár évvel ezelőtt a tető vízszigetelését felújították, de a felújítás során hőszigetelést nem készült. Jelen felújítással a lapostetők meglévő vízszigetelésére poliuretán ragasztóval 22 cm EPS hőszigetelést terveztünk, amire 2 réteg. bitumenes vastaglemez új vízszigetelő réteg készül, melynek felső rétege palaszórásos fényvédő réteggel készül. Megtörténik a magastetős épületrész szigetelése (szélfogó).

A projekt teljes költsége: 58 031 262 Ft. Ebből támogatás: 52 315 556 Ft. Önerő 5 715 706 Ft