13 iskola csatlakozott a pénzügyi tudatosságot növelő témákhoz

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények közül 13 iskola csatlakozott az idei Pénz7- Pénzügyi és Vállalkozói Témahéthez. A legtöbben évek óta tartják ezt a témahetet és a pedagógusok szívesen illesztik be az aktuális tanmenetbe a pénzügyi témákat. Az idei Pénz7 középpontjában természetesen a pénzügyi tudatosság növelése állt, de intézményenként különböző megközelítéssel láttak neki a pedagógusok a témák feldolgozásának. A legtöbb intézményben fontos eszköz volt a játékos feladatok mellett, hogy valamilyen kézműves foglalkozással is bekapcsolódjanak a témahétbe: rajzok, plakátok és papír bankkártyák is születtek.

A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában például „A piacon” címmel rajzpályázatot hirdettek a tanulóknak, Nőtincsen és Romhányban a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság témáját dolgozták fel, Magyargécen pedig játékos feladatokat oldottak meg: pénzkirakót, pénzmemóriát, a témahét lezárása pedig egy jó hangulatú Pénz7 vetélkedő szervezése volt. Nógrádon többek között a digitális biztonságra, Nagyorosziban a mindennapi pénzgazdálkodás világára, Dejtáron pedig a pénzügyi tervezésre és a megtakarítások lehetőségeire helyeztek nagy hangsúlyt.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ speciális iskolájában, a Mosoly EGYMI-ben a diákok különböző szituációs játékokban a vásárlást, a pénzhasználatot, a bevétel-kiadás témáját dolgozták fel, a Madách Imre Kollégiumban pedig elsősorban a készpénz fogalma, és a bankszámla, bankkártya, elektronikus ügyintézés témakörében mélyítették el a tudásukat a kollégisták.

A Magyarnándori Általános Iskola diákjai is évek óta kapcsolódnak be a témahétbe, ezúttal a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság” témakörében dolgozták fel a pénz történetét, a korszerű pénzkezelést, és a családi költségvetés összeállításával is foglalkoztak. A témahét egyik óráján a „Tanítsunk Magyarországért” gödöllői mentorai is hospitáltak és szintén lemérhették témaköri tudásukat. Az Endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskolában a felső tagozaton használták a Pénz 7 honlapról letöltött tananyagokat, alsó tagozaton pedig egyedi ötleteket valósítottak meg. A Kiss Árpád Általános Iskolában a családi költségvetéssel, vásárlási szokásokkal, praktikumokkal tudtak jól kapcsolódni a Pénz7-hez. Korszerű pénzkezelés és pénzügyi biztonság a kibertérben témájú tanóráik voltak, több osztályban eljutottak a bankkártyák tervezéséhez is, amiket az iskolai faliújságon mindenki megcsodálhatott. A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban is több, különböző program valósult meg a témahéten: a "Pénzügyi tudatosság" országos pénzügyi vetélkedőn 5 csapat indult. A végzős diákok pedig a Pénzügyi biztonság és Tudatos pénzkezelés témakörben hallgattak előadásokat, és vettek részt interaktív foglalkozáson, amelyhez kapcsolódóan önálló prezentációkat is készítettek.

A pedagógusok visszajelzései alapján a Pénz7 idei témakörei is jól illeszkedtek a tananyaghoz, és sokat segítettek a diákok pénzügyi tudásának gyarapításában.