Továbbra is népszerűek a tematikus hetek intézményeinkben

A Balassagyarmati Tankerületi Központ 12 intézménye csatlakozott idén a március 1-je és 5-e között megrendezett „Pénz7” pénzügyi és vállalkozói témahét programjaihoz. A különféle témakörök minden korosztály számára érdekes és új ismereteket nyújtottak, elsősorban pénzügyi tudatosságukat erősítve. A programba bekapcsolódó iskolák már jól ismerik és szeretik ezt a „hetet”, hiszen ilyenkor a pedagógusok a tananyagokat hasznos, és az életben később fontos szerepet betöltő témakörökkel egészíthetik ki. Az alsós évfolyamokon tanulók a jelenleg használatban lévő érmékkel és bankjegyekkel ismerkedtek. Játékos feladatokon keresztül pedig az ár és az érték fogalmáról, valamint a pénz használatáról tanulhattak. A felsőbb évfolyamon már nem csupán a pénz, hanem a költségvetés fogalmával is megismerkedhettek a diákok: csoportmunkában családi költségvetést készítettek, megtanulták a bevétel és a kiadás fogalmát, beszélgettek a takarékoskodásról, és megosztották tapasztalataikat a zsebpénzzel kapcsolatban is. Az egyik középiskolában pedig a hitelek világában segítették eligazodni diákjaikat a pedagógusok. Sokak számára újdonság volt a bankokkal való ismerkedés, valamint a biztosításokról ez idáig kevés tudásukat most bővíthették. Az osztályfőnöki órákon és online felületeken való beszélgetések mellett a diákok plakátkészítéssel, játékos feladatok kitöltésével és társasjátékokkal, valamint több kisfilm megtekintésével is közelebb kerültek a pénzügyi világhoz.

A pedagógusok a programsorozathoz kínált oktatócsomagok felhasználása mellett a diákok kiemelt érdeklődésének megfelelően építették be tanóráikba a Pénz7 témáit. A pedagógusok munkáját segítették a Pénz 7 honlapjáról letöltött segédanyagok, emellett több iskola is egyedi ötleteket is megvalósított, mint pl.: Tervezzünk bankjegyet, Vásárolj és takarékoskodj, Zsebpénzt okosan, Ajándékozz pénzt kreatívan, Bankolj velem. Továbbá interaktív pénztárcák és perselyek készültek, több iskolában pedig biztosítást is kötöttek.

A pedagógusok visszajelzése alapján egyértelműen elmondható, hogy a Pénz7 segít a pénzügyi ismeretek bővítésében, a tanulók pedig szívesen tanulnak erről a témáról, és szívesen kapcsolódnak be a különböző feladatokba.