A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium 10. C osztályos tanulója, Posta Klaudia az Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Verseny döntőjében, a „maiores” („idősebbek”) kategóriában országos I. helyezést ért el

Posta Klaudia, a Hajdúböszörményi Bocskai I. Gimnázium 10. C osztályos tanulója

Klaudia a gimnáziumban már kezdettől kitűnt a tehetségével, és most mindössze két év latintanulás után érte el ezt a kiemelkedő eredményt. A döntő fordulóban az ország sok más, rangos középfokú oktatási intézményének diákjaival mérte össze tudását és tehetségét. 

A kétfordulós tanulmányi verseny során a diákoknak klasszikus latin szerzők műveiből kellett egy-egy részletet latinról magyar nyelvre fordítani. A járványügyi helyzet miatt a döntő forduló 2020. április 18-án - rendhagyó módon - nem Budapesten, az ELTE épületében, hanem a tanulók otthonában, szigorú szabályok szerint került lebonyolításra. 

Idén a verseny meghirdetői a fordítandó szöveg kiválasztásában is tekintetbe vették a rendkívüli helyzetet: Francesco Petrarca De vita solitaria című nagyszabású, latin nyelvű értekezéséből kellett egy szemelvényt lefordítani. A mű a visszavonult, szemlélődő élet szépségéről szól, a szemelvény stílszerűen „Az irodalmi műveltség a kényszerű magányt is megédesíti” címet kapta.

Gratulálunk Klaudiának, és a verseny folytatásának számító, nemzetközi Cicero-versenyhez eredményes felkészülést kívánunk! Felkészítőjének, Soltész Tünde tanárnőnek is köszönjük a kimagasló eredményt!