Rendhagyó énekórán ismerkedhettek a diákok a klasszikus zenével

A Balassagyarmati Tankerületi Központ és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar együttműködésének köszönhetően hat intézményünkben rendhagyó énekóra keretében a barokk zenével ismerkedhettek meg diákjaink.
Mindez a Forrás a zenének - feladat a zenésznek elnevezésű EMMI-program keretében valósult meg Balassagyarmat három általános iskolájában, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban, Érsekvadkerten és a Rétsági Általános Iskolában október 21-24. között.


Farkas Pál igazgató vezényletével a zenekar rövid részleteket adott elő Vivaldi, Bach, Händel és Purcell műveiből.

A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar hangversenye lehetőséget adott a diákoknak, hogy minőségi komolyzenét hallgathassanak vidéken, saját iskolájuk falain belül. Bár a „hangversenyterem”  több intézményben az iskola tornaterme volt, és az akusztika egészen más így, mégis csodálatos volt a zenei hangzás.

A gyermekközpontú előadáson a művek hallgatása előtt és után a gyerekek magyarázatot kaptak arról, mit hallanak, ami segítette a zeneművek megértését. Az illusztrációk, festmények vetítése több művészeti ágat kapcsolt össze, és tette befogadhatóvá tanulóink számára. A szinte családias hangulatú hangverseny nemcsak élményt nyújtott a gyerekek számára, hanem bővítette zenei ismereteiket, felkeltette néhányuk érdeklődését a komolyzene iránt, hogy az ne csak a zeneiskolás gyerekek mindennapjainak része legyen.
A koncert után a gyermekek talán nem divatjamúlt szokásként tekintenek majd a klasszikus zenére, nem érzik majd unalmasnak a minőségi zene hallgatását, és kíváncsian várják a tavaszi hangversenyt. Az ilyen jellegű, újító kezdeményezések segítenek abban, hogy tanulóink zeneértő-zeneszerető közönséggé, hangversenylátogatóvá váljanak.