2019. október 2-án a szolnoki Liget úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben került sor az átadó ünnepségre.Az átadón részt vett dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Vertetics Ádám, a Klebelsberg Központ gazdasági elnökhelyettese, Szalay Ferenc polgármester,a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója Szutorisz-Szügyi Csongor, valamint dr. Kovácsné Okler Edit intézményvezető.

 

A Szolnoki Tankerületi Központ fenntartásában lévő Autizmus Centrum, a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény részeként támogatja az autizmussal élő gyermekeket és fiatalokat, illetve az őket nevelő családokat. Jelenleg közel 60 családnak segítünk azzal, hogy biztosítjuk az autizmus spektrum zavarral élő gyermekeiknek fejlesztését, oktatását, nevelését, hozzájárulva ezzel az érintett családok és benne gyermekük életminőségének javításához. Az intézményben a 2001/2002 tanévtől működik autista specifikus csoport. Az ezen szolgáltatást igénybe vevők száma az elmúlt közel két évtized alatt, több mint tízszeresére növekedett. Emiatt 2017 szeptemberétől az iskolás gyermekek és fiatalok mellett, már óvodások számára is biztosítjuk ezt az ellátást.

 

Az Autizmus Centrum 2019. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit a Mátyás király úti iskolaépület földszintjén, négy óvodai és egy iskolai csoporttal. A felvehető maximális gyermeklétszám nyolcvanöt fő. A további három autista csoport várhatóan az őszi szünetben költözik át.


 

A nyár folyamán a Szolnoki Tankerületi Központ és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával átalakítottuk, korszerűsítettük az épületet. Új tantermeket, fejlesztő szobákat, irodákat, átjárót alakítottunk ki, továbbá a vizesblokkokat és az épületet részlegesen akadálymentesítettük. Kicseréltük a nyílászárókat, a termekbe új parkettát szereztünk be. A Szolnoki Tankerületi Központ ezeknek a feladatoknak az elvégzésére több mint 17,5 millió forintot fordít. A feladatok jelentős része már az iskolai évkezdésre elkészült. Az őszi szünetben három tantermet és fejlesztő szobákat alakítunk ki. Közel 3,5 millió forint értékben megkezdtük a szükséges bútorok, fejlesztő eszközök beszerzését. Az udvar balesetmentesítésére, a parkoló kialakítására 1 millió forintot fordít az épület vagyonkezelője, az Intézményszolgálat. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata  pedig további 4 millió forint támogatást biztosít a Szolnoki Tankerületi Központ részére.

 

Az Autizmus Centrum kialakításával célunk, hogy az itt dolgozó szakemberek a meglévő szakmai tudásukat, ismereteiket átadják, segítséget nyújtsanak a köznevelési intézményeknek, illetve más ágazatoknak is. Fontos, hogy a gyermekek és fiatalok jól érezzék magukat az iskolában töltött idő alatt, és a lehető legoptimálisabb mértékben fejlődjenek. Távlati célunk, hogy megteremtsük az egyéni képességek és fejlettség mellett elérhető legjobb felnőttkori szociális alkalmazkodást és önállóságot. Ezt szolgálja az egyéni igényeikhez igazodó autista barát környezet. Ennek érdekében az intézményben elhelyeztünk olyan „útjelző táblákat”, kommunikációs és szempont kártyákat, illetve egyéb vizuális eszközöket, amelyek segítik az autizmussal élőket, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni térben és időben.
 
Reméljük, hogy a Szolnok városában létrejött Autizmus Centrum a helyi sajátosságokhoz igazodva szakértő segítséget tud nyújtani az érintetteknek és szakmai támogatást a szakembereknek.