Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Kocsis Albert Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskolát

Publikálva: 2023. október 6.

Új épületszárnnyal, modern hangversenyteremmel, akadálymentes bejárattal is bővült a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola. A mintegy 365 millió forintból megújult intézmény felújítása kormányzati támogatásból valósult meg, melyből 37 millió forintot a Hatvani Tankerület önerőből finanszírozott.

Az átadó ünnepségen dr. Panyi Miklós, stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes köszöntő beszédében elmondta, Magyarország európai viszonylatban is az egyik legtöbbet fordítja a kultúrára, s a cél, hogy mindenki hozzáférjen a kulturális tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz, a minőségi zeneoktatáshoz.

– A zene identitásunk elválaszthatatlan része, bizony nemcsak nyelvében, hanem zenei kultúrájában is él a nemzet. A magyar kormány pedig elkötelezetten támogatja ennek az identitásnak az ápolását, nemcsak a fővárosban, hanem a Kárpát-medence minden magyar lakta településén, határon innen és túl. – fogalmazott dr. Panyi Miklós.

– Otthont kapott Hatvanban a zene! - mondta térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt. Kiemelte, hogy a kormányzati támogatás mellett a kivitelezővel, a pedagógusokkal, a tankerülettel, a szülőkkel összefogva nagyszerű dolog valósulhatott meg, amelyre nemcsak az iskola növendékei, hanem a városban és környéken élők, minden zenekedvelő büszke lehet!

A Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese is üdvözölte a nagyszabású beruházást, Péterffy Balázs beszédében szintén megköszönte példás együttműködést. Külön hangsúlyozta, hogy az itt dolgozó pedagógusok tudásukkal, elhivatottságukkal, emberségükkel, tehetségükkel töltik meg ezt a csodás épületet, amelyben tanítanak. Kiemelte: a  legjobb beruházás a világon a tanulás, mert biztosan hasznot hoz a diákoknak.

A beruházás a Miniszterelnökség által, a Kisvárosi Programcsomag keretén belül valósult meg mintegy 328 millió forintból, illetve 37 millió forintos plusz önerővel a Hatvani Tankerületi Központ is hozzájárult a felújításhoz.

A zeneiskola nemcsak látványában lett a kor elvárásainak megfelelő. A több mint háromszáz gyermeket érintő beruházásnak köszönhetően az iskola növendékei modern, tágas, biztonságos és energiatakarékos épületet kaptak.

Az épület hátsó részének elbontását követően egy tetőtér beépítéssel kibővített új szárny épült, amely helyet ad az új teljes belmagasságú hangversenyteremnek, szolfézstermeknek, mosdóblokknak és az emeleten egyéni hangszeres oktatás céljait szolgáló termeknek. Az új épület mellett a meglévő épületrész felújítása és átalakítása során energetikai felújítást is végeztek a szakemberek. Homlokzati- és födémszigeteléssel, illetve nyílászárók cseréjével, tetőszerkezet javítással és héjazat cserével is párosult. Megtörtént az épület burkolása, festése és elektromos felújítása is. A két épület közlekedési kapcsolatát is biztosították, valamint akadálymentes főbejáratot, mosdót és parkolót is kiépítettek. A beruházó, a Bamax Work Kft. volt.

Az iskola pedagógiai sikereit semmi sem bizonyítja jobban, hogy ma már a régi tanítványok tanárként és művészként dolgoznak az iskolában – tudatta Kelemen Attila, az intézmény igazgatója. Hitvallása szerint egy zeneiskolának minden művészetet és legfőképpen mindent, ami a zene és a zenéhez kapcsolódik, be kell fogadnia! Helyet, teret, lehetőséget kell biztosítania, részt vállalnia minden zeneművészeti tevékenységi formában. A zeneiskola a zene háza, temploma, ahová mindenkit szeretettel várnak: tanulni vágyókat, zenészeket, lelkes amatőröket, kulturális csoportokat, helyet, lehetőséget, támogatást adva a zenélés semmi máshoz nem fogható öröméhez.

Végül Kozmáné Derda Edit, a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében méltatta mindenki munkáját, aki részt vállalt a zeneiskola felújításában. Az ünnepséget a zeneiskola tehetséges növendékei és művésztanárai műsora gazdagította.

Fotó: Ünnepélyes szalagátvágással adták át a megújult hatvani Kocsis Albert Zeneiskola új épületét.

Menü

Navigáció