KEHOP-5.2.10-16-2016-00082

EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZAT KERETÉBEN MEGÚJUL A MISKOLCI TELEKI TEHETSÉGGONDOZÓ KOLLÉGIUM

     

A Miskolci Tankerületi Központ 207.387.256,- Ft támogatásban részesült a 100% támogatási intenzitású, KEHOP-5.2.10-16-2016-00082 azonosító számú, Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium Teleki Tehetséggondozó Kollégium Tagintézményének épületenergetikai fejlesztése című pályázat megvalósítására, melynek célja az intézmény épületenergetikai korszerűsítése.


A fejlesztés hozzájárul az épület energiahatékonyságának javításához, a környezetbarát megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez az épület hőszigetelése, nyílászárócseréje és napelemes rendszer beépítése által.

Az épület energetikailag korszerűtlen, így nagyon energiaigényes a megfelelő üzemeltetés biztosítása.  A fejlesztési javaslattal a létesítmény a „CC Korszerű” energetikai besorolásba kerülhet (jelenleg FF átlagos besorolásban van).

Az épületet a hatvanas évek elején építették, a kornak megfelelő építési anyagokból és technológiával. . Az épület zárószerkezete lapostető, melynek vízszigetelése sajnos sok helyen átázik és a jelenleg érvényes energetikai előírásoknak sem felel meg úgy, mint az épület többi külső határoló szerkezete sem. A rossz állapotú, fa nyílászárók pontatlan illeszkedésűek néhány helyen egy- két centimétert is eléri az illeszkedésből származó légrés, amelyen keresztül télen-nyáron áramlik a hideg – meleg levegő.

Az épület téli fűtési igényeit és a használati melegvíz ellátását is a földszinten található két darab blokk égős állandó hőmérsékletű gázkazán biztosítja. A radiátorok nem rendelkeznek szabályozási lehetőséggel, a teljes fűtési rendszer elavul, korszerűtlen és szabályozatlan.

A pályázat keretein belül megtörténik a külső szerkezetek utólagos hőszigetelése és a nyílászárók cseréje. Jelen épület esetében a külső homlokzatra 16 cm ásványgyapot hőszigetelő tábla kerül elhelyezésre, mely tűzvédelmi-leg biztosítja A1-es besorolást. A lábazatra szintén 16 cm vastag hőszigetelés kerül elhelyezésre. A lapostető szerkezetre 20 cm vastag lépésálló hőszigetelés kerül és új ragasztott vízszigetelés. A bejárati szélfogó födém szerkezete belülről 20 cm vastag ásványgyapottal, gipszkarton burkolattal lesz ellátva. Az ablakok, ajtók, bejárati portálok új korszerű 3 rétegű üveggel ellátott nyílászárókra cserélődnek.

A villamosenergia felhasználásának csökkentésének érdekében napelem kerül elhelyezésre az épület tetőszerkezetén. A lapostetőnek köszönhetően a napelemeket pontosan az ideális tájolásnak megfelelően be lehet állítani.

Az intézményben a megépítése óta nem történt korszerűsítés, mely hiányt jelen projekt keretén belül kívánja pótolni a Miskolci Tankerületi Központ. A Támogatási Szerződés már aláírásra került, a kivitelezési munkák március közepén kezdődnek meg, a projekt fizikai befejezése pedig június végére tervezett.

Menü

Navigáció