„Hinned kell, hogy a világ Teveled is ékes!” A kiemelt figyelmet igénylő gyermekek és tanulók minőségi ellátása a Szolnoki Tankerületi Központban c. projekt keretében konferenciát szerveztek Tiszafüreden

Publikálva: 2018. november 27.

2018. november 23-án “ Segítő Kezek” „A korai intervencióban történő ágazatközi együttműködés”elnevezésű konferenciát tartottak Tiszafüreden a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tiszafüredi Tagintézményének szervezésében. A konferencia az EFOP-3.1.6-16-2017-00026-os számú, „Hinned kell, hogy a világ Teveled is ékes!” A kiemelt figyelmet igénylő gyermekek és tanulók minőségi ellátása a Szolnoki Tankerületi Központban c. projekt részeként valósult meg.

Az egész napos programon a gyerekek korai fejlesztéséről, a fejlesztés lehetőségeiről, a korai szűrővizsgálatokról, a Dévény módszer bemutatásáról, a koraszülésről, az érzelmi, értelmi, és mozgásfejlesztésről tartottak előadást a szakma kiválóságai, orvos, védőnő, gyógytornász, gyógypedagógus, szülő, zenepedagógus. A védőnők, szakszolgálati dolgozók, szülők mellett, szép számban voltak jelen óvodákban, általános iskolában dolgozó pedagógusok is.

A konferencia kezdetén Krómi Zoltánné a  Tiszafüredi Tagintézmény vezetője megnyitó beszédében kiemelte a korai intervenció és az ágazatközi szakmai együttműködés fontosságát. Ezután házigazdaként bemutatta a pályázati projektet, és a Tiszafüredi Tagintézményt, kiemelve a korai fejlesztés helyi feladatellátását.

A konferencia további részében előadásokra került sor. Zsoldos Erzsébet, a  Karcagi Tagintézmény tagintézmény-igazgatója előadásában a pedagógiai szakszolgálatok szerepét mutatta be a korai fejlesztés területén.  Dr. Telcs Borbála gyermek neurológus szakorvos felhívta a figyelmet a korai felismerés fontosságára, a rizikótényezőkre, majd esetbemutatással érzékeltette a korai intervenció lépéseit. A gyermekneurológus szakember szemszögéből mutatta be a segítő kapcsolat lényegét.

 A pre- és perinatális időszakban egyaránt figyelemmel kísérik a babák életét és nagy segítségükre vannak gyakorlati tanácsaikkal az édesanyáknak a védőnők. Tóthné Kálmán Erzsébet járási vezető védőnő, a szülői megfigyelésen alapuló kérdőív bevezetése, védőnői szűrővizsgálatok, tapasztalatok terén osztotta meg gondolatait a konferencia résztvevőivel. Nagy-Tóth Kinga gyógytornász a csecsemők mozgásproblémáinak felismerése és kezelése során alkalmazott Dévény módszert mutatta be szemléletes előadása keretében. Az első részt Vargáné Kerti Anikó gyógypedagógus előadása zárta a Gyakorlati tanácsok a mozgásfejlesztésben címmel.

A konferencia második részében Dr. Horváth Zsolt neonatológus, az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány projektvezetője a „Koraszülés-anyától a családig” előadás keretében bemutatta alapítványuk működését, majd személyes példáján keresztül a családokat, szülőket érintő nehézségekről, „csodákról” mondta el tapasztalatait. A témához kapcsolódva Dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológus az anya-gyerek kapcsolat alakulása 0-3 éves korig témában tartotta meg előadását. Ezt követően Bimbó Zoltánné pedagógust, mentálhigiénés szakembert az Egri Pszichiátriai szakrendelés és Gondozó munkatársát „A segítő játék” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A korai fejlesztés leggyönyörűbb pillanata, mikor az évekig fejlesztésre járó gyermek kirepül, megkezdi óvodai életét. Ezt a folyamatot mutatta be több szemszögből: Marton Ibolya a Tiszafüredi Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa és Vágó Csilla szülő Pillangóként repülni: egy korai fejlesztésben részesülő kisgyermek életútja az óvodáig címmel. A járás ritmusa már magzati életünk része. A zene-ritmus csodájáról, fontosságáról beszélt utolsó előadó, aki Tiszafüred város babáival évek óta muzsikál. Gál-Mohos Marianna zenepedagógus szemléletes, magával ragadó lelkesedéssel mutatta be a kitartó hallgatóságnak a „Babamuzsika”-zenei foglalkozást, melyet fél évestől 3 éves korig tart szülőknek és gyermekeknek.

A konferencia zárásaként Krómi Zoltánné kiemelte a konferencia jelentőségét az együttműködésben, a jó gyakorlatok bemutatásában, valamint abban, hogy a koragyermekkori intervenció területén, szolgáltató, ellátó, terápiás módszereket képviselő intézmények, szakemberek egymás munkáját megismerve, elismerve valóban együttműködve segítik az érintett gyermekeket, családokat.

Menü

Navigáció