Győrben Korai fejlesztő Központ és Logopédiai Ambulancia került átadásra

Publikálva: 2018. október 26.

A Győri Tankerületi Központ fenntartásában működő Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a folyamatos fejlődés útján haladva újabb jelentős állomáshoz érkezett. 2018. szeptember 28-án átadásra került a Korai Fejlesztő Központ és Logopédiai Ambulancia épülete.

Az idei tanév elején a korai fejlesztést és gondozást végző munkacsoport, valamint az eddig a József Attila úton működő Logopédiai Ambulancia jól felszerelt és magas színvonalú ellátást biztosító új telephelyre költözött (Győr, Cirkeli u. 31.). Számos új, korszerű, speciális fejlesztő eszköz került beszerzésre a Győri Tankerületi Központ által, amellyel a fejlesztésre szoruló gyermekek szakszerű ellátásának tárgyi feltételei is jelentősen javultak.

Az épületben így már két foglalkoztató és egy Ayres eszközökkel felszerelt tornaterem biztosítja az eltérő fejlődésű 0-6 éves korú gyermekek komplex ellátását, beleértve szükség esetén a mozgás, az értelmi képességek, a hallás- és látás, valamint a beszéd fejlesztését.

A korai fejlesztő team valamennyi – a fenti ellátás biztosításához – szükséges szakemberrel rendelkezik.

Az újonnan kialakított feladatellátási hely magas szintű, korszerű szakmai ellátást tesz lehetővé a szakszolgálathoz forduló kisgyermeknek és családjának.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat most átadott tagintézménye is térítésmentesen végzi a vizsgálatot és a korai fejlesztést.

Az új helyen a Logopédiai Ambulancia számos új, jól felszerelt foglalkoztatóval és csoportos fejlesztést lehetővé tévő helyiséggel gazdagodott.

Az itt dolgozó 25 fő logopédus ambuláns ellátást nyújt óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára, ily módon a beszédészlelés és/vagy beszédértés terén nehézségekkel küzdők, dadogó gyermekek kaphatnak itt szakszerű segítséget. A későbbi tanulási zavarok megelőzése érdekében diszprevenciós tematikájú foglalkozások is megszervezésre kerülnek.

Hogyan lehet a fejlesztésben részesülni?

         a lakóhely szerinti illetékes pedagógiai szakszolgálaton keresztül

         a kisgyermek bölcsődei gondozójának jelezve a problémát

         védőnőn, gyermekorvoson keresztül

         közvetlenül megkeresve az országos hatáskörű szakértői bizottságot (Látásvizsgáló, Hallásvizsgáló, Mozgásvizsgáló, Beszédvizsgáló Tagintézmények)

Ha a gyermek 18 hónaposnál fiatalabb és gyermek-neurológus javasolja, akkor minden további vizsgálat nélkül azonnal megkezdődhet a fejlesztő megsegítés. Ehhez nem kell mást tenni, mint eljuttatni a szakorvosi véleményt a járási szakértői bizottsághoz, (jelen esetben Győri Tagintézmény, Győr, Török István u. 36. tel.sz.: 515-540) és kérni a gyermek korai fejlesztését.

A 18 hónapnál idősebb gyermeknél a fejlesztés igénybevételéhez szakértői vizsgálat szükséges, melyet a Megyei Szakértői Bizottság végez (Győr, Márvány u. 4.).

Fontos, hogy a probléma észlelésekor minél hamarabb kezdeményezze a szülő a vizsgálatot, mert minél előbb kezdődik a terápia, annál eredményesebb lehet a fejlesztés.

Menü

Navigáció