Épül az új terápiás központ a Bajai EGYMI-ben

Publikálva: 2020. május 19.

A közelmúltban megkezdődtek a terápiás központ építésének kivitelezési munkálatai.

A Dél-Alföldi Régióban egyedüliként a Bajai Tankerületi Központ valósíthatja meg a „Terápiás centrum a hátrányok enyhítésére” című pályázatot, amelynek kedvezményezettje a Bajai Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény.

A mintegy 1300 négyzetméter alapterületű terápiás központ építésének kivitelezési munkálatai a közelmúltban kezdődtek meg. A veszélyhelyzetre való tekintettel, a szűk körben megrendezett május 8-i ünnepélyes alapkőletételen Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Nyirati Klára, Baja város polgármestere, Sárosi Magdolna tankerületi igazgató, Müller István intézményvezető, a Bajai Tankerületi Központ projektmunkatársai, valamint a kivitelező cég vezetői vettek részt.

A rendezvényen Zsigó Róbert államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programját valósítja meg Baján is több iskola újult meg a közelmúltban, ennek a programnak a része az EGYMI bővítése is.

Sárosi Magdolna tankerületi igazgató beszédében kiemelte: az EFOP-4.1.6 pályázat keretében megvalósuló, mintegy 500 millió forint összegű beruházás immár a 16. infrastrukturális fejlesztés a Bajai Tankerületi Központ lebonyolításában. Az elmúlt három esztendőben a tankerület illetékességi területén az infrastrukturális fejlesztésekre elnyert támogatások összege elérte a 3,5 milliárd forintot. A bajai speciális iskola sokrétű feladatokat lát el: a szakképzéstől a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztéséig. Az intézményben jelenleg 18 halmozottan sérült gyermek és fiatal részesül ellátásban. Az ő számukra jelent minőségi változást az új centrum megépítése, amely ki tudja elégíteni az évről évre bővülő igényeket, és a pedagógusoknak lehetőséget biztosít a még hatékonyabb fejlesztő munkára.

Az új központban 4 csoportszoba, fejlesztő helyiségek, hydroterápiás szoba, tanári, melegítő konyha, raktár és akadálymentesített mosdók kaptak helyet. A tárgyi feltételek is biztosítottak lesznek a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátáshoz. Új oktatási eszközöket, sérülésspecifikus bútorzatot és egyéb terápiás eszközöket is vásárol az intézmény.

Az utókor számára készített, a beruházás dokumentumait, valamint a Bajai Honpolgár folyóirat májusi lapszámát tartalmazó időkapszulát Zsigó Róbert államtitkár helyezte el.

A beruházással és az új eszközök beszerzésével a tankerület a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztéséhez és a pedagógusok munkájához kíván segítséget, támogatás nyújtani. 

Menü

Navigáció