Elismerték a gyulai alapfokú művészeti iskola nevelőtestületét - galériával

Publikálva: 2023. szeptember 18.

Kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestülete. A kitüntetést a szerdai ünnepi nevelőtestületi ülésen adta át dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Fotó: Lehoczky Péter


Teleki-Szávai Krisztina, a fenntartó Gyulai Tankerületi Központ igazgatója az eseményen elmondta, a kitüntetett intézmény fő célnak tekinti a a zene, a tánc, a képzőművészet, valamint a színjátszás területén a művészi képességek kibontakoztatását, a művészei tehetségek fejlesztését. 

 

– A jó hatás eléréséhez pedig hozzájárul a nevelőtestület pozitív pedagógiai hozzáállása is. Azok a biztató szavak, amelyek nélkül elképzelhetetlen a jó kedélyű próba, a gyakorlás, az újra- és újrajátszásban, az újraalkotásban felfedezendő új élmény szerzése – emelte ki. – A növendékek és a pedagógusok aktív szerepet vállalnak Gyula kulturális életében.

Muzsikájukkal, táncukkal, játékukkal és alkotásaikkal gyakran örvendeztetik meg a helyieket és a városba látogató vendégeket. A pedagógusok kiváló szakmai munkáját fémjelzi az is, hogy tanulóik kimagaslóan szerepelnek, helyi, kerületi, megyei és országos, Kárpát-medencei, valamint nemzetközi versenyeken egyaránt. Az arany és ezüst minősítések, az országos döntős helyezések, a televízióból ismert Virtuózok versenyen vállalt megmérettetés, a különdíjak, a szakirányú továbbtanulás mind-mind visszaigazolásként szolgál arra, hogy munkájukat magas szakmai színvonalon végzik. Ezt teljesíti ki az egész életen át tartó művészetszeretet érzése, a művészetek szeretetből való művelése és értő befogadása.


Elismerték a gyulai alapfokú művészeti iskola nevelőtestületét

Fotók: Lehoczky Péter

 

Dr. Görgényi Ernő polgármester úgy fogalmazott, a művészetnek óriási a jelentősége, a területen dolgozóknak pedig óriási a felelősségük.

 

– Egyes televízió-műsoroknak is köszönhetően mintha sokan nem lennének tisztában azzal, hogy micsoda munka, micsoda kitartás és szorgalom szükséges ahhoz, hogy valaki magas szinten tudjon zenélni. Azt gondolják, hogy az született képesség, ami magával hozza a sztárságot – tette hozzá.

 

Mint elmondta, Erkel Ferenc szülővárosában különösen nagy felelőssége van azoknak, akik művészetekre oktatják a gyermekeket, a fiatalokat. Ennek kapcsán kiemelte, Gyulán egészen kiskoruktól fogva lehetőségük van a gyerekeknek, hogy magas szintű szakmai képzéseken vegyenek részt.

 

– Az eredmények látványosak, tehetségek sora tanult a gyulai művészetoktatásban az elmúlt évtizedekben – hangsúlyozta. Kifejtette, a kiváló tanáregyéniségek egy jó kollektívában tudnak jól kiteljesedni. – Ezért is nagy öröm, hogy az elismerés nem egy pedagógusoknak, hanem az egész kollektívának szól.

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a magyar zenei oktatás, illetve a gyulai zeneiskola történetét elevenítette fel köszöntőjében. Mint mondta, az intézmény tevékenysége folyamatosan bővült, a zenei oktatás kiegészült különböző művészeti ágakkal, a tánc- és, a népművészetek formáival és újabb helyszínekkel, de a zene prioritása mindig megmaradt. Utalt arra, hogy az alapfokú művészeti iskola 2023 szeptemberétől működik éppen 60 esztendeje székhelyépületében, a Bartók Béla utcában, amely két járást illetően is a zeneművészet szellemi tudásközpontja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában – valamennyi telephelyen – négy tanszakon összesen 862 gyermek tanult az előző tanévben. Kiemelte az intézmény magas szintű és korszerű szakmai munkáját.

 

Az elismerés kötelez

 

Czirok Mihály, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője elmondta, egy ember és egy közösség életében ritkán adódik olyan alkalom, mint amilyen a szerdai volt. Úgy fogalmazott, hogy a miniszteri elismerés a tantestület munkájának az eredménye. 

– Az elismerés kötelez bennünket, kötelez bennünket arra, hogy a következő években, évtizedekben is folytassuk ezt a munkát – hangsúlyozta dr. Czirok Mihály. 

 

forrás: BEOL.hu

fotók: Lehoczky Péter

Menü

Navigáció