A történelemórák margójára – rendhagyó megemlékezés a Győri Tankerületi Központ szervezésében a Győri Balett előadásával

Publikálva: 2019. március 5.

A történelemórák margójára – rendhagyó megemlékezés a Győri Tankerületi Központ szervezésében a Győri Balett előadásával

A Győri Tankerületi Központ a fenntartásában működő középiskolák diákjait invitálta 2019. február 25-én délután a Győri Nemzeti Színházba, a „Black to Say Silence – Sötét, csönd” című balettelőadásra. A Győri Balett ezen darabbal emlékezik az első világháború befejezésének 100. évfordulójára. A Győri Nemzeti Színház teljes nézőterét megtöltötték a középiskolás tanulók, akik az általuk a történelmi eseménnyel kapcsolatos tények megismerése mellett művészeti élménnyel gazdagodtak az adott témában. Az előadást megtekintették a győri és a mosonmagyaróvári gimnazisták, művészeti szakgimnazisták és szakközépiskolások, akik a nagysikerű előadást vastapssal köszönték meg a Társulatnak.

Blazovicsné Varga Marianna tankerületi igazgató elmondta, kiemelten fontosnak tartja azt, hogy az ismeretanyag elsajátítása ne csupán az iskola falain belülre korlátozódjon. Továbbá köszöntőjében arra kérte a nézőtéren helyet foglaló diákokat, hogy a színvonalas előadás megtekintésével is emlékezzenek közösen az I. világháborúban résztvevő katonákra és hozzátartozóikra.

A Tankerületi Központ együttműködő partnere Kiss János balett igazgató köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a véleményformáláshoz a tánc nagyszerű eszköz, és a Győri Balett ily módon is mindent megtesz azért, hogy a felnövekvő ifjúság szép élményekkel gazdagodjon.

A Révai Miklós Gimnázium és Kollégium 12. osztályos tanulója, Linkecs Koppány kiválóan szólt a száz évvel ezelőtt zajlott eseményekről és arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha a szörnyűségeket elfedi a feledés homálya, ami megtörtént, újra megtörténhet… Ne hagyjuk, ne hagyjátok… – ennyivel tartozunk őseinknek.”

A Győri Tankerületi Központ és a Győri Balett együttműködése immár több évre tekint vissza. A nemzetközi hírű Győri Balett vezetője és társulata örömmel áll minden olyan a kezdeményezés mellé, amellyel élmény és elismerés nyújtható a kiemelkedően teljesítő tanulóknak, szüleiknek és a felkészítő pedagógusoknak. Az idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a „Kiválók a Kiválóknak” elnevezésű eseménysorozat, amelybe a Győri Filharmonikus Zenekar is bekapcsolódott.

Menü

Navigáció