66 év után új iskolát és óvodát kapott Geszt

Publikálva: 2017. szeptember 1.

Kiköltöztek a diákok a Tisza-kastélyból, a 2017/2018-as tanévtől kezdve XXI. századi körülmények között tanulhatnak a Geszti Arany János Általános Iskola diákjai. A Békés megyei községben az 1700-as évek óta nem épült közintézmény, ám az összesen 1,1 milliárdos beruházásnak köszönhetően mostantól egy vadonatúj általános iskola, tornaterem, valamint óvoda, közkonyha és étkező növeli a gesztiek életszínvonalát. Az új közintézményeket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át az augusztus 30-i ünnepségen, ahol részt vett többek között, dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, dr. Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott, dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, valamint Fábián Zsuzsanna, Geszt Község polgármestere.

Képünkön (balról jobbra): a kivitelező HUNÉP Universal Építőipari Zrt. képviselője, Brandtné Czirják Éva, az iskola igazgatója, dr. Maruzsa Zoltán és Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója. Fotó: Oláh Szabolcs - Gyulai Tankerületi Központ

Lázár János gratulált a gesztieknek a fejlesztésekhez, majd a tanulóknak és szüleiknek, hogy kitartottak a nehéz helyzetben lévő iskola és a nehéz sorsban élő közösség mellett. Megköszönte a munkáját a geszti, illetve a Sarkadi járásban dolgozó pedagógusoknak, akik különleges küldetést és hivatást vállaltak Békés megye és az Alföld nehezebb helyzetben lévő világában. Mint hangsúlyozta, ezeken a részeken különleges feladat és felelősség pedagógusnak lenni.

- Magyarország déli és keleti határán élők egy nagy gazdasági, anyagi, emberi és szellemi erőforrás-tartalékot jelentenek, ezért a kormány arra vállalkozott és vállalkozik, hogy lehetőséget teremtsen minden Geszten, a Sarkadi járásban és Békés megyében élő polgár számára – mondta ünnepi beszédében a miniszter, majd ígéretet tett, hogy csaknem 500 milliárdos költséggel Békés megye jogú városát hamarosan bekötik az autópályák vérkeringésébe, és összekötik Szegeddel és Debrecennel.

- 2013-ban az iskolák állami fenntartásba vétele nagyon fontos mozzanat volt, hiszen ezzel jelent meg a magyar oktatási rendszer átalakításában az az állami felelősségvállalás, ami gyökeresen új alapokra hivatott azt helyezni, hogy ne az egyes települések anyagi erején és az ott lakók adófizetési lehetőségén múljon az, milyen helyben az iskola, hanem az állam, a maga lehetőségeivel, szervező erejével jelen van, és igyekszik mindenhol biztosítani a minőségi oktatáshoz szükséges feltételeket, szakmai és infrastrukturális feltételek szempontjából egyaránt – mondta dr. Maruzsa Zoltán, majd hozzátette: a legfrissebb program 80 milliárd forintból 527 köznevelési intézmény megújítását illetve bővítését teszi lehetővé. – Nagy örömmel látom azt, hogy a történelem kicsit a helyére került, és az a sérelem, ami a magyar állam részéről a gesztieket és a Tisza-családot érte, talán egy kicsit most kiköszörültetett – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fábián Zsuzsanna köszöntőjében a szebb időket is látott Békés megyei község dicsőséges múltját, halmozottan hátrányos közelmúltját és immáron biztató jövőjét kötötte össze – mint mondta: a trianoni határ meghúzásával Geszt elveszítette korábbi központi szerepét, de most, a mintegy 800 lélekszámú település egy új kori történelmét írja. A polgármester hozzáfűzte: az iskola és tornaterem, az óvoda, és az intézmények étkeztetését biztosító konyha és étkező megépülése csupán a fejlesztések első üteme, a másodikban mini bölcsődét és tornaszobákat, a harmadikban pedig tetőtérben kialakított apartmant kívánnak megvalósítani, ugyanakkor pályáztak kültéri fitneszpark, futballpálya és közösségi célokat kiszolgáló komplexum létesítésére is.

Dr. Kovács József kijelentette: a Tisza-családból kikerült két híres államférfi, Tisza Kálmán és Tisza István, valamint az egykor Geszten élt házitanító, Arany János iránti tisztelet az a különös összetartó erő, amely biztosította azt, hogy a település, a térség méltóképpen tiszteleghessen történelmi nagyjaink előtt, és járult hozzá ahhoz, ami többek között a Nagygyanté-Geszt út korszerűsítéséhez, a Tisza-kriptához vezető út felújításához és a geszti fejlesztésekhez vezetett.

A nemzeti színű szalag átvágása után birtokba vehették a gyerekek és a pedagógusok az iskolát, az óvodát és az étkezőt. Az állami forrásból, több mint 800 millió forintból megépült 2600 négyzetméteres, akadálymentes iskolaépület nyolc osztálytermet, könyvtárszobát, fejlesztőszobát, tornatermet, aulát, továbbá szertárakat, igazgatási és tanári helyiségeket, öltözőket, vizesblokkokat, orvosi szobát, portát, stúdiót, és egyéb helyiségeket foglal magába. A mintegy 300 milliós önkormányzati finanszírozásból pedig egy ötven férőhelyes, kétcsoportos óvoda, és az intézmények étkeztetését biztosító 200 adagos konyha és étkező jött létre.

A helyi oktatást 66 éven keresztül kiszolgáló Tisza-kastély is megújul a jövőben: megszépülése után a református egyház oktatási, képzési és szociális központjává, valamint a Tisza-család történetét bemutató látogatóközpontjává lép elő.

Menü

Navigáció