Okostantermet vehettek birtokba a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói február 29-én az intézmény emeleti részén.

Az Okosbolygó nevet viselő tér olyan innovatív környezet, amelyben négy darab PlayStation5 konzolállomás és egy házimozirendszer kapott helyet. Az ünnepélyes szalagátvágáson Mislovics Andrea igazgató, Tóth Lajos Árpád tankerületi igazgató, Horváth Zoltán polgármester és Pócsik Tiborné, a kivitelezést összefogó alapítvány képviselője vett részt.

Mislovics Andrea igazgató az átadó ünnepségen kiemelte, hogy minden egy álommal kezdődött 2021 tavaszán, amikor támogatói felajánlásnak köszönhetően elkezdhettek gondolkodni egy olyan tér kialakításán, amely úgy igazodik a jövő kihívásaihoz, hogy az oktatást, az interaktív tanulást is segíti, kulturális kikapcsolódást is nyújt, emellett a mozizás élményét is megadja.

A tanterem átalakítására 14 millió forint támogatás érkezett egy szülőtől, aki anonimitásban kíván maradni. A beruházás megvalósítását a Korszerű Oktatásért Alapítvány végezte. Az alapítvány kuratóriumának nevében Pócsik Tiborné foglalta össze az idáig vezető utat. Mint kiemelte, az alapítvány működési területe a Móra-iskola, amelynek bármely pontján találkozhatunk az immár 3 évtizedre visszanyúló munkájuk eredményeivel, viszont a támogatások felhasználásának kiemelt területe mindig is az informatika volt. 30 éve még Commodore 64 számítógépekkel indultak, most pedig ablak és ajtó is nyílt a jövőre: az okosterem a legmodernebb virtuális világba kalauzol. Külön kiemelte, hogy az említett összegtől is nagyobb a beruházás értéke, mert a kivitelezésben résztvevő cégek és magánszemélyek maguk is hozzátették a pluszt munkájukkal. Horváth Zoltán polgármester az önzetlen segítőket, a modern kori mecénásokat méltatta, akik új lendületet adnak az elképzeléseknek. A 21. század sokszor félelemmel fogadott technikai vívmányait az okostanteremben biztonsággal és a szellemi fejlődés gyarapítására használhatják – tette hozzá.

A megnyitót követően az iskola tanárai és a tanulók bemutatták az okoseszközök egyes felhasználási módjait.