A Hegyközi Nyelvoktató Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztése a
hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése
érdekében - EFOP-4.1.2-17-2017-00123

A Sárospataki Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP)  az „Iskola 2020” Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében tárgyú felhíváson nyert el támogatást.

A projekt célja, hogy a pálházai Hegyközi Nyelvoktató Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában elősegítse a minőségi oktatást és a hátránykompenzációt.

A fejlesztés során felújítják és átalakítják az iskolát továbbá a gépészeti és a villamossági berendezéseket is korszerűsítik.  A legnagyobb átalakítás a tornatermet érinti, ahol mozgáskultúrát fejlesztő termet és tánctermet alakítanak ki.

A főbejáratnál, valamint a portásfülkénél, nyílászáró és burkolási munkákat végeznek. Az épületben több helyen új nyílászárókat építenek be. Ezen felül cserélik a kazánt és felújítják a fűtési rendszert is.  Villamossági, műszaki beavatkozásokat a tornateremnél végeznek.

A projekt részeként oktatástechnikai és tornatermi eszközökkel, bútorokkal, valamint berendezési tárgyakkal is gazdagodik az intézmény.

A beruházás összköltsége 358.453.000 forint, amely teljes egészében vissza nem térítendő támogatás. A korszerűsítés tervezett befejezése: 2022. december 29. A pálházai Hegyközi Nyelvoktató Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 166 diák tanul, 31 pedagógust és 10 technikai dolgozót foglalkoztatnak.