Korszerű pedagógiai módszerek kísérleti megvalósítása a Mátészalkai Tankerületben

EFOP-3.3.5-17-2017-00019

Projekt címe: „Korszerű pedagógiai módszerek kísérleti megvalósítása a Mátészalkai Tankerületben”    

Kedvezményezett neve: Mátészalkai Tankerületi Központ  

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2018.03.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019.08.31.

A Projekt összköltsége 149 883 530 Ft

A támogatás mértéke (%): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A Mátészalkai Tankerületi Központ a pályázat keretében a köznevelés minőségi fejlesztése nem-formális és informális tanulási módszerek kísérleti megvalósításán keresztül, az élményalapú tanulás módszertani megalapozása és a tanulás közösségi élménnyé formálása témakörben nyújtott be támogatási kérelmét „Korszerű pedagógiai módszerek kísérleti megvalósítása a Mátészalkai Tankerületben” címmel.
Tankerületi Központunkhoz 4 járás iskolái tartoznak, ezen intézményekből 25 általános iskolát választottunk ki, ahol az össztanulói létszám 4.037fő. Ebből az 1-7 évfolyamokba járó diákok száma 3.507 fő. Ebből a létszámból 3000 fő bevonását tervezzük a projektbe.
Programjainkat úgy állítottunk össze, hogy valamennyi intézmény számára biztosítottuk, hogy tanulói részt vehessenek a bentlakásos táborokban is. A 3000 fős bevonni tervezett létszámból 2700 fő napközis táborban vehet részt, 300 fő pedig bentlakásos tárborban.
A tervezett programokat a felhívásban kijelölt időpontokban végrehajtjuk. Ennek megfelelően napközis jellegű és bentlakásos táborokat szervezünk 2018 és 2019 júniusának 3. és 4. hetében. A táborok tematikáját az alábbiak szerint terveztük:
Kiemelt céljaink a hátrányos helyzetű tanulók fejlesztésében:
- Tanulóink sajátítsanak el olyan tanulási módszereket, technikákat, amelyekkel eredményesek lesznek az önképzésben, szilárd ismereteket eredményeznek a tanulási folyamatok során.
- A helyi tanterv műveltségtartalmának elsajátításával tanulóink feleljenek meg a kilencedik évfolyam bemeneti követelményeinek.
- Tanulóink egyéni érdeklődésüknek és képességüknek megfelelően válasszák meg a továbbtanulás irányát.
 - Az önművelésre törekvés, az élethosszig történő tanulásra való felkészülés váljon a tanulók igényévé.
Reményeink szerint sikerülhet megvalósítani azt a célt, hogy az intézményeinkbe járó diákok többsége más szemlélettel, prioritásokat felállítva, értékes és igényes élményekkel gazdagodva folytassa tanulmányait, s az emberi kapcsolatok kiépítése.