A köznevelés esélyteremtő szerepének megújítása a Kiskőrösi Tankerületi Központban

Kedvezményezett neve:                                   Kiskőrösi Tankerületi Központ

Projekt azonosító száma:                                EFOP-3.1.6-16-2017-00027

Projekt címe:                            A köznevelés esélyteremtő szerepének a

                                                 Kiskőrösi Tankerületi Központban

A szerződött támogatás mértéke (%):                   100%

A szerződött támogatás összege (Ft):                   78 924 276,-Ft

A projekt megkezdésének dátuma                        2018.05.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma:                  2022.02.28.

A projekt tartalmának bemutatása:


                                                        A pályázat célja a Kiskőrösi Tankerületi Központ két gyógypedagógiai intézményében a fejlesztő nevelés-oktatáshoz és az utazó gyógypedagógiai hálózathoz kapcsolódó szakmai megújulás elősegítése.


A program fő célja az inkluzív, méltányos és minőségi neveléshez és oktatáshoz való hozzáférés javítása.

-           Fejlesztőeszközök beszerzése a tankerülthez tartozó Kiskunhalasi EGYMI és Kiskőrösi EGYMI, Integrált Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola számára a mindennapi fejlesztő munka támogatására

-          A súlyos és halmozottan sérült gyermeket ellátó intézmények szakmai fejlesztése, a sérült gyermekeket nevelő családok kompetenciáinak erősítése, a társadalmi elfogadás elősegítése.


A célok elérését a pályázat három éve alatt az alábbi tevékenységek segítik.


-          A szakemberek és szülők felkészítésének támogatása a beszerzett speciális eszközök használatára, módszertani segédanyagok kidolgozásának segítségével.

-          A súlyos-halmozottan sérült és az integráltan nevelt autista spektrumzavarral küzdő gyermekek fejlesztését és pedagógusaik munkáját támogatja többféle szakmai módszertani segédanyag kidolgozása.

-          A pedagógusok speciális ismereteinek bővítése érdekében szakmai fórumok, továbbképzések, workshopok, tudásmegosztó tevékenységek szervezése, lebonyolítása.

-          Az integrált gyermekek segítése differenciált feladatbank létrehozásával, amely lehetőséget biztosít önálló gyakorlásra, segíti az integráló pedagógusok munkáját

-          A program hangsúlyt fektet a sérült gyermekeket nevelő szülők támogatására is melynek érdekében az intézmények szülősegítő programokat, tájékoztató napokat valósítanak meg.

-          Fontos elem a sajátos nevelési igényű gyermekek, sérült emberek társadalmi elfogadásának segítése, melynek érdekében az intézmények érzékenyítő programokat szerveznek, sérült és épp gyermekek közös kirándulását, táboroztatását szervezik meg és bonyolítják le.