A koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben bevezetett digitális munkarend tapasztalataira építve, a Microsoft hazai képviselőivel közösen került megszervezésre 2020. szeptember 14-15 között online eseményként a Digitális Szakmai Napok Program, amelyen az Innovatív Iskola Programban résztvevő egyes köznevelési intézmények pedagógusai osztották meg a Microsoft Teams használata során szerzett tapasztalatokat, ismereteket a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ fenntartásában lévő érdeklődő intézmények vezetőivel, pedagógusaival, rendszergazdáival.

Első nap Tószegi Attila, a zuglói Herman Ottó Általánosi Iskola és Tudásközpont igazgatója a digitális készségek fontosságáról tartott előadásában elmondta, hogy az iskoláknak is reagálni kell a XXI. század online kihívásaira a veszélyhelyzet során bevezetett tantermen kívüli digitális oktatástól függetlenül.

Előadást tartott továbbá Skultéty Katalin, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Kollégium tanára a Microsoft Teams gyakorlati használatáról, és a Tankerületi Központ által fenntartott két intézmény, a Baktay Ervin Gimnázium részéről Tariné Dudás Marianna intézményvezető-helyettes illetve projekt szakmai vezető, valamint a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola részéről Nemesházi Jusztina matematika-informatika tanár tartottak az iskolai jó gyakorlatokról bemutatót. Előbbi intézmény a „VEKOP-7.3.3-17-2017-00005- A digitális fejlődés segítése fejlődésre nyitott iskolákban” elnevezésű projekt keretében beszerzett digitális eszközöket használva már tapasztalttá vált ezen a területen, utóbbi pedig az Innovatív Iskola Program tagja, így a Microsoft Teams használata részben már beépült az oktatásukba.

Második nap délelőtt speciális igényekre kívánt reagálni a Tankerületi Központ, ennek megfelelően délelőtt alsó tagozatosok, ezen belül is 1. és 2. osztályos tanulók digitális oktatásához került bemutatásra sok rendkívül jól hasznosítható gyakorlat Novák Károly, a ceglédberceli Eötvös József Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, valamint Mészáros Krisztina és Hercegh Anita, a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola tanítói részéről.

A délutáni szekcióban az iskolai rendszergazdák és informatika tanárok részére tartott előadást Rideg Márton, a Microsoft technológiai szakértője, és Czita Zoltán, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium rendszergazdája és informatika tanára. A Batthyány Kázmér Gimnázium is tagja az Innovatív Iskola Programnak, így az intézményben már a tanítás szerves része a Microsoft Teams felület, de általánossá a tantermen kívüli digitális oktatás során vált.

A Digitális Szakmai Nap összességében remek lehetőséget biztosított arra, hogy a jó gyakorlatok, kérdések, tapasztalatok megosztásra kerüljenek, az intézmények pedig ezáltal is tovább tudják erősíteni a digitális kompetenciákat.